A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEKKEL KAPCSOLATOS LEGGYAKORIBB TÉVHITEK

Bár a szív- és érrendszeri betegségek egyre több embert érintenek, mégis kevesen ismerik a velük kapcsolatos legalapvetőbb tényeket.

#1

TÉVHIT: A kardiológiai problémákat a helytelen életmód okozza, ezért azok, akik odafigyelnek arra, hogy egészségesen éljenek, nem betegednek meg.


TÉNY

Sokféle szív- és keringési rendellenesség létezik, aminek az eredetéről még mindig nem tudunk eleget.

MAGYARÁZAT

Vannak olyan szívbetegségek, amelyek megelőzhetők az egészséges életmóddal, a káros szenvedélyek nélkülözésével es a rendszeres mozgással? Igen. Tudomásul kell azonban vennünk, hogy a genetikailag örökletes szívbetegségeken például ezek sem segítenek.

#2

TÉVHIT: Szívroham alatt az erőteljes köhögés megmentheti az életünket.

TÉNY

Nincs olyan orvosi bizonyíték, amely alátámasztaná a köhögéses CPR létjogosultságát, mely szerint az épp infarktust átélők erőteljes köhögéssel segíthetnek magukon.

MAGYARÁZAT

Ha az embernek leáll a szíve, pillanatokon belül eszméletlen lesz. Azonnali mellkasi kompresszió és lélegeztetés nélkül meghal. Ha azonban tudatában van a külvilágnak annyira, hogy esetleg köhögéses CPR-t csináljon, akkor egészen biztos, hogy nincs szívleállása. A mihamarabbi orvosi segítségkérés természetesen ebben az esetben is létfontosságú. Ha ilyen emberrel találkozunk, azonnal hívjuk a 102-t, ők segítenek abban, hogyan végezzük el az életmentő mellkaskompressziót.

#3

TÉVHIT: A kisebb szívroham nem olyan veszélyes.

TÉNY

A szívrohamok súlyossága attól függ, hogy a szívizom vérellátása mennyire folyamatos.

MAGYARÁZAT

A szakirodalom kétféle szívrohamot különböztet meg. Aszerint kategorizálja őket, ahogyan megjelennek a panasz alatt készített EKG-n.  A heveny szívinfarktus az EKG-n az egyik típusnál az ST szakasz megemelkedésével (elevációjával) jár, amely a koszorúér hevenyen kialakuló teljes elzáródását jelenti, életveszélyes állapot (STEMI). A másik típusnál az EKG görbén az ST-szakasz nem emelkedik meg, ekkor a koszorúér nem tejles elzáródása alakul ki, viszont a laborvizsgálat szintén szívizom elhalást igazol (NSTEMI).

Általában ez utóbbi a gyakoribb, ilyenkor egy vagy több artéria záródik el részlegesen. Mindkettő súlyos károkat okozhat a szívizomban, de az NSTEMI rendelkezik rosszabb prognózissal. A szívroham minden esetben súlyos szívkoszorúér betegséget jelez, amelynek hosszú távú következményei (szívelégtelenség, ritmuszavar vagy újabb szívroham) vannak.

#4
TÉVHIT: A szívinfarktus a férfiak betegsége.


TÉNY:

A szív- és érrendszeri megbetegedések ugyanolyan arányban veszélyesek a nőkre, mint a férfiakra. Az emberek több, mint egynegyedének van valamilyen szívbetegsége. A  szívkoszorúér-betegségbe például kétszer annyi nő hal bele, mint a mellrákba.

MAGYARÁZAT:

Az emberek több, mint egynegyedének van valamilyen szívbetegsége. A  szívkoszorúér-betegségbe például kétszer annyi nő hal bele, mint a rákba. Ezeket a számokat figyelembe véve aggasztó, hogy egyes nők úgy gondolják, hogy a szívbetegségek csak a középkorú férfiakat érintik. Mindkét nem tagjainak nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a kockázati tényezőkkel, ahogyan az is esszenciális, hogy időben felismerjék a szívroham tüneteit.


Forrás: bhf.org.uk