Vegyük komolyan a tüdőbetegségeket!

Sokan elbagatellizálják a légúti panaszokat, pedig például egy hónapokig elhúzódó köhögéssel foglalkozni kell. Vagy mégsem?

#1

TÉVHIT: Csak egy kis tüdőgyulladás, majd csak átvészelem valahogy.


TÉNY

A tüdőgyulladással mindig orvoshoz kell fordulni.

MAGYARÁZAT

Főleg gyenge immunrendszerű embereknél (csecsemők, idősek) előfordulhat, hogy a tüdőgyulladás nem jár lázzal, és a tünetek csak lassan, jelentkeznek. Éppen ezért ilyenkro érdemes orvoshoz fordulni, aki majd eldönti, hogy szükségünk van-e bármilyen kezelésre.

#2

TÉVHIT: Az alvasi apnoé ugyanolyan veszélytelen, mint a horkolás.


TÉNY

Az alvasi apnoé alvás közbeni légzéskimaradást jelent, a horkolás súlyosabb formájának is nevezik.

MAGYARÁZAT
Az úgynevezett obstruktív apnoé során az agyunk hiába adja ki a levegővételre vonatkozó parancsot, mélyalvásban előfordulhat, hogy a garat elzáródása miatt nem jut levegő a tüdőbe. Ha ez az állapot percekig fennállna, megfulladnánk.

#3

TÉVHIT: Asztmás betegként spray-t csak legvégső esetben használjunk.

TÉNY

Az inhalációs hörgőtágító spray-k kifejezetten azért alkalmazzák, hogy a lehető leghamarabb oldják a hörgőizomzat görcsét.


MAGYARÁZAT

Ha sokáig tétlenkedünk, a hörgőnyálkahártya megduzzad, a váladék nagyon felszaporodik és hörgőszűkület alakul ki. Ezekben az esetekben a hörgőtágító spray-k már nem annyira hatásosak.

#4

TÉVHIT: Attól, hogy dohányzok, még nem leszek tüdőbeteg.


TÉNY

A dohányzás számos egészségügyi problémát okoz, egyebek mellett a CODP nevű betegség kialakulásának is vezető oka.


MAGYARÁZAT

A dohányzás ártalmas az egészségre: növeli a szív és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek és a tüdőbetegségek kockázatát is.