AZ ÖNVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET

Márciusban folytatjuk női betegségekkel foglalkozó cikksorozatunkat. Ezúttal a mammográfiáról gyűjtöttünk be hasznos információkat. Kérdéseinkre a Swiss Prémium Egészségközpont radiológus szakorvosa, Dr. Juhász Andrea válaszolt.

A mammográfia az emlő röntgenes vizsgálata. Panaszmentes páciensek szűrésére, illetve panaszos páciensek kivizsgálására a szakemberek első körben a komplex mammográfiát javasolják. Ebben az esetben a mellek vizsgálatához minden, felsőtestet védő ruhát le kell venni. Majd a röntgengép elé állva a melleket a gép felületére kell tenni. Ezt követően fogja majd a gép az emlőket enyhén összenyomni, ami ugyan nem mindenkinek kellemes érzés, de fájdalomérzet általában nem tapasztalható. A vizsgálat után radiológus értékeli ki az eredményt.

A talált eredmények alapján a szakorvos dönt a kiegészítő vizsgálatokról (citológiai vagy szövettani vezérelt mintavétel, emlő MR vizsgálat).


AZ ÖNVIZSGÁLAT NAGYON FONTOS


Kockázati tényezők megléte esetén 30 éves kortól évente ajánlott az emlők ultrahangos vizsgálata, szükség esetén kiegészítő mammográfiával, emlő MR vizsgálattal, illetve citológiai és szövettani mintavétellel.

Nagyon fontos hangsúlyozni az önvizsgálatot, hiszen az emlőrákok harminc-negyven százalékát a páciensek fedezik fel. Az önvizsgálatot havi rendszereséggel, menstruáció végén, vagy közvetlenül utána javasolt elvégezni. Hanyatt fekvő teshelyzetben, az emlőállományt óvatosan a mellkasfalhoz nyomva, a környezettől jól elkülönülő csomót kell keresni. A tapintás után tükör előtt állva, feltett karok mellett az esetleges aszimmetriát is érdemes vizsgálni. Amennyiben változást, határozott csomót, jelentősebb aszimmetriát, behúzódást észlelünk, esetleg bimbóváladékozást tapasztalunk, mindenképpen forduljunk mammográfus szakorvoshoz!


TOMOSZINTÉZISES MAMMOGRÁFIA

A mammográfia hatékonyságát mintegy harminc-harmincöt százalékkal növeli az úgynevezett tomoszintézis (rétegfelvételek az emlőről), aminek nagy előnye, hogy szeletekben készít képet a mellről. Így például elkerülhető az is, hogy az egymásra vetülő mirigyek megakadályozzák a pontos diagnózist. Nagy előnye ennek az eljárásnak, hogy a tomoszintézises gép segítségével már korai stádiumban felfedezhető bármilyen, melleket érintő elváltozás.

A tomoszintézises mammográfiai vizsgálat során mindkét emlőről két-két röntgen felvétel készül. Ezek a röntgenfelvételek minimális sugárterheléssel járnak, a vizsgálat során alkalmazott emlőkompresszió pedig gyakorlatilag fájdalommentes.

HIÁNYOS AZ ÁLLAMI SZŰRÉS

Magyarországon szervezett állami szűrés keretében a 45-65 éves korosztályt nézik meg, az ilyen korú nőknek kétévente kell elvégeztetni ezt a vizsgálatot. A szűrésből kiemelt pácienseket további vizsgálatokra irányítják.

Dr. Juhász Andrea elmondta, hogy tapasztalataik szerint az állami szűrés sok szempontból hiányos, például az életkor (túl későn kezdjük, túl korán abbahagyjuk), és a kockázati tényezők figyelmen kívül hagyása (többek között a családi emlőrák, a női hormonpótlás, korábbi emlőbetegség és az emlőszerkezet minősége) tekintetében.

Szakmai szempontok alapján 40 éves kortól egészen a klimaxig évente kellene a nőknek komplex mammográfiás (egyidejű fizikális vizsgálat-tapintás, mammográfia, emlő ultrahang vizsgálat) szűrésen részt venniük. Ezt követően, 50-55 éves kor után általában elég, ha csak kétévente végzik el a kivizsgálást, de nem árt észben tartani, hogy az új emlőrákos esetek közel fele 65 évesnél idősebb hölgyeknél alakul ki.

VANNAK MÁS LEHETŐSÉGEK IS

A mammográfia mellett más vizsgálati módszerekkel is figyelemmel követhetik az emlő állapotát. Az elsztográfia (speciális ultrahangos vizsgálat), vagy az automatikus ultrahang vizsgálat (ABUS), és a kontrasztanyagos mammográfia is alkalmas a női mell állapotának felmérésére, ám az emlőrák szűrésének tekintetében ezek a vizsgálatok nem feltétlenül relevánsak.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont radiológus szakorvosának - Dr. Juhász Andrea - együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: