A MELLKASI FÁJDALOM VÉSZJELZÉS ÉRTÉKŰ

A koszorúér-betegség nyomán kialakuló szívroham világszerte egyre több áldozatot követel. A szívinfarktust a szívet ellátó koszorúerek akutan kialakuló, vérrög általi teljes, vagy közel teljes elzáródása okozza.

A szakirodalom kétféle szívrohamot különböztet meg. A heveny szívinfarktus az EKG-n az egyik típusnál az ST szakasz megemelkedésével (elevációjával) jár, amely a koszorúér hevenyen kialakuló teljes elzáródását jelenti, életveszélyes állapot (STEMI). A másik típusnál az EKG görbén az ST-szakasz nem emelkedik meg, ekkor a koszorúér nem tejles elzáródása alakul ki, viszont a laborvizsgálat szintén szívizom elhalást igazol (NSTEMI).

Általában ez utóbbi a gyakoribb, ilyenkor egy vagy több artéria záródik el részlegesen. Mindkettő súlyos károkat okozhat a szívizomban, de az NSTEMI rendelkezik rosszabb prognózissal. A szívroham minden esetben súlyos szívkoszorúér betegséget jelez, amelynek hosszú távú következményei (szívelégtelenség, ritmuszavar vagy újabb szívroham) vannak.

A NŐK ROSSZABB HELYZETBEN VANNAK? 

A szívinfarktus egyik legmeghatározóbb tünete a hirtelen kialakuló, szegycsont mögötti égő-nyomó mellkasi fájdalom, amely az állkapocsba, a hátba, a lapockák közé és a bal karba sugárzik. Rossz közérzet, hideg verejtékezés, hányinger, nehézlégzés kísérheti. Bár a tünetek a két nemet tekintve nem különböznek lényegesen, nők esetén a diagnózist nehezíti, hogy mellkasfájdalom esetén sem a laikusok, sem az orvosok nem feltétlenül a szívinfarktusra gondolnak először. Ezekben az esetekben a mellkasi panaszt más okokkal magyarázzák, így a beteg szívinfarktussal történő diagnosztizálása általában csak később valósul meg.

Részben egyébként ez magyarázza azt, hogy a nőknél a betegség kimenetele lényegesen rosszabb, mint a férfiaknál.

A GYORS DIAGNÓZIS ÉLETET MENTHET

Ha hirtelen kialakuló, nehézlégzéssel, általános rossz közérzettel, verejtékezéssel kísért mellkasi, háti, állkapocs vagy bal kar fájdalmat észlelünk, mindenképpen azonnal hívjuk a mentőket! Ne feledjük, a gyors diagnózis szívizmot, és ezzel életet is menthet! Ha nem rólunk van szó, de látunk valakit, akinek szívrohama lehet, akkor is ugyanez a teendő! Ebben az esetben semmiképpen se hagyjuk egyedül a beteget, mindenképpen várjuk meg vele, amíg a szakszerű segítség megérkezik! Miért? Mert a bármikor bekövetkező hirtelen szívhalál esetén az újraélesztés azonnali megkezdése az életét mentheti meg.

Mit tehetünk, amíg várunk? Ha van a páciensnél nitromint spray, félülő helyzetben fújjunk a nyelve alá.  Ha fullad, ültessük fel, a hátát támasszuk meg, lábait lógassuk le.

Szívroham esetén a szakembernek az a legfontosabb feladata, hogy az elzárt koszorúéret mielőbb megnyissa. Ez a művelet - a koszorúér megnyitása - egy speciális, szívkatéteres beavatkozással történik, ezért a betegnek minél előbb el kell jutnia az ügyeletes szívkatéteres laborba.

IKTASSUK KI A RIZIKÓFAKTOROKAT!

A szívinfarktus kockázati tényezői megegyeznek az érelmeszesedés kockázati tényezőivel. Először is, bizony számít, hogy valaki férfi, vagy nő! Míg a férfiaknál szimplán csak gyakoribb az előfordulása, a nőknél a menopausa utáni állapot emeli a szívroham esélyét. Emellett fontos még, hogy az illető dohányzik-e, van-e a magasvérnyomása, cukorbetegsége, emelkedett koleszterin és húgysav szintje, valamint az is nagyon lényeges, hogy mennyire él stresszes és mozgásszegény életet.

A szív-érrendszeri betegségekre való hajlam részben genetikai eredetű, de egészséges életmóddal a kialakulás esélye jelentősen csökkenthető. A szívinfarktus kialakulásának valószínűsége a rizikófaktorok célértékre állításával jelentősen csökkenthető. A szűrővizsgálatokon való részvétel, az életmódváltoztatás, valamint a bizonyos rizikófaktorok esetén javasolt gyógyszeres kezelések mind-mind rengeteget nyomnak a latban.


A cikk a Swiss-Prémium Egészségközpont kardiológus szakorvosának, Dr. Voloncs Bernadettnek az együttműködésével készült.