FTC ÉS COG - A BIOSZÁLAS ARCKEZELÉSEK TITKA

Ha az arcunk már nem olyan feszes, mint amilyen fiatalabb korunkban volt, de nem akarunk sebészkés alá feküdni, remek alternatívát jelenthetnek az úgynevezett bioszálas, vagy  ahogy hazánkban elterjedtek, vékonyszálas arckezelések.

A bioszálas kezelés, vagy FTC - az angol fine thread contouring kifejezés rövidítése - egy olyan esztétikai eljárás, amely során vékony, polidioxanonból vagy más (természetes és szintetikus) anyagból készült szálakat ültetnek be a bőr alá azzal a céllal, hogy feszesítést és emelést érjenek el. Ezeket az anyagokat először sebészek használták: a bemetszéseket felszívódó varratokkal zárták le. Napjainkban erre a célra többféle anyag kombinációját használják. 

A SZÁLAKAT AZ ARCBŐR ALÁ RAKJÁK

A szálakat vékony tűkkel vagy tompa végű kanüllel juttatják a bőr alatti megfelelő rétegbe.  Fontos, hogy vékonyszálas kezelésnél nem szabad spórolni a szálakkal, mert ha túl keveset ültetnek be, az bizony negatívan befolyásolhatja a végeredményt. Azt pedig nem akarjuk, hogy fölöslegesen tegyük ki magunkat egy ilyen procedúrának. Mennyi tehát az annyi? Nos, egy teljes arc kezelése - homlok nélkül - akár nyolcvan, száz darab szálat is igényelhet, hatékonysági ideje pedig (tehát hogy meddig marad feszes az arcbőr) a beültetett anyag összetételétől függ.

Mégis mitől működik? A szálak a kötőszövetben nagymértékű kötőszöveti rost-termelődést idéznek elő. Teszik ezt mindaddig, amíg fel nem szívódnak. Miután ez megtörtént, az általuk indukált kötőszöveti rostoknak még hosszú hónapokig táplálják a bőrt. Ez pedig azért jó, mert ennek a lassú felszívódásnak köszönhetően egy ilyen vékonyszálas kezelés esztétikai hatékonysága akár három évig is tarthat. Az FTC-t leggyakrabban az arc, a nyak és dekoltázs területén használják, de gyakorlatilag bárhol hasznos lehet, ahol a kezelésnek megfelelő eredményt szeretnénk elérni. Ha a cél a bőr rugalmasságának, tónusának fokozása, és a bőrfiatalítás, akkor a szakember valószínűleg ezt fogja majd javasolni.

A COG SZÁLAS KEZELÉS

A COG szálak, vagy más néven széles szálú cogok olyan típusú esztétikai szálak, amelyeknek a bőr elmozdítása és emelése a célja. Ezek a szálak egy speciális kialakítással, úgynevezett cog vagy tüske felületi kialakítással rendelkeznek, amelyek a szövetekben megakadva rögzítik magukat. A bordák a bőr alatt helyezkednek el, és amikor a szálakat beültetik, azok megtartják a bőrt, így az megemelhetővé válik. A felszívódó COG szálakat megelőzően esztétikai célokra fogazott fémszálakat is használtak, de mivel eltávolításuk sokszor problémás volt, ezért hamar kivezették őket. A gyártók egyébként évről évre újabb felületi kialakítású szálakat hoznak be a forgalomba, ezért a COG szálaknak - a bordák méretétől és irányától függően - már nagyon sokféle változatát használják.

A COG szálak leggyakrabban az arc korral járó megereszkedéséből adódó esztétikai problémák korrigálására használatosak: az orr-, szájzugi- és Marionett redő megerősödése esetén, valamint az állvonal tokásodásakor, illetve a már kialakult toka emelésére nyújtanak tökéletes megoldást. A bevérzéses mellékhatások a kanüllel bejuttatott szálaknál nagyon ritkák, a tűvel történő szálbeültetésnél a tűszúrásokból adódóan előfordulhatnak kéküléses foltok, kisebb duzzanatok.

KINEK AJÁNLJÁK?

Azoknak, akik már észlelik a bőrük megereszkedését és rugalmasság csökkenését, de kisebb korrekció is elegendőnek tűnik. Azoknak, akik nem szeretnének hagyományos plasztikai sebészeti beavatkozást, hanem a vékonyszálas kezelések alkalmazásával próbálják kicsit megállítani az időt. Mint minden esztétikai eljárás esetében, a COG szálak alkalmazásakor is vannak olyan kondíciók, amelyek megléte esetén nem javasolják a beavatkozásokat. Mire gondolunk? Terhesség, szoptatás alatt, sebgyógyulási zavar fennállásakor, bizonyos autóimmun betegségek vagy a kezelendő felületen zajló fertőzéses folyamatok meglétekor sem ideális a kezelések elvégzése. Miért? Mert ezek fennállásakor megnő a komplikációk vagy a nemkívánatos mellékhatások kockázata. A pontos ellenjavallatok természetesen az egyén egészségügyi és orvosi állapotától függenek, és mindig az orvos vagy az esztétikai szakember dönti el, hogy elvégzi-e a beavatkozást, vagy sem. Szerencsére a COG szálak alkalmazása során a szövődmények általában ritkák. Ha egy szakképzett orvos kezébe kerülünk, aki megfelelően végzi el az eljárásokat, akkor ezek esélye a minimálisra csökkenthető.

A COG és egyéb vékonyszálas eljárások alkalmazása esetén sincs életkorhoz kötött korlátozás. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy az elvégzett kezelések eredményét több tényező is befolyásolhatja: a genetika, az életmód, az aktuális bőr és kötőszöveti állapot mind-mind olyan tényezők, amik befolyásolhatják a végeredményt.


A cikk Dr. Szabó Gábor bőrgyógyász, orvos-kozmetológus, lézerspecialista együttműködésével készült.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: