A VASTAGBÉLRÁKRA VALÓ HAJLAM ÖRÖKLŐDHET
Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. A vastagbélrák hazánkban a második leggyakrabban előforduló daganatféleség, évente nagyjából nyolcezer új beteggel bővül azoknak a köre, akik ebben a kórban szenvednek. Jó hír, hogy jelentős részük megmenthető, ha a tüneteket időben felismerik és azonnal elkezdik a kezelésüket.
HOGYAN KELETKEZNEK A DAGANATOK?
A daganatképződés során a vastag- vagy a végbél belső felszínét borító hámréteg egészséges sejtjei megváltoznak, kontroll nélkül szaporodni kezdenek, és újonnan képződő szövettömeget alkotnak. Ebből lesz a daganat, ami egyaránt lehet jó és rosszindulatú. A jóindulatúság azt jelenti, hogy a daganat képes ugyan növekedni, de nem ad áttétet, míg a rosszindulatú daganat a szövetek egységét megbontva terjed, és végül már távolabbi szervekben is áttétet képezhet.
A hámréteg daganatos átalakulása éveket vesz igénybe, kialakulásában mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak. A vastagbél jóindulatú daganatai közé tartoznak a vastagbél polypusok, amiket daganatot megelőző állapotnak is szoktak nevezni. Polypusnak neveznek minden olyan képletet, ami a bél üregébe domborodik, de fontos, hogy nem minden polypusból lesz daganat. A szövettanilag úgynevezett hyperplasztikus polypusokból például sosem lesz rák, ezek pusztán a szövettúltengés miatt alakulnak ki.
A leggyakrabban előforduló jóindulatú daganat az adenoma, ami a bél üregét bélelő hám legfelső rétegéből származik. A vastagbélrák adenomákból kialakuló típusát adenocarcinomának nevezik. Az adenomák egyébként további alcsoportokra is oszthatók, ezek alapján tudják a szakorvosok előre prognosztizálni, hogy mekkora esély van a rosszindulatú elfajulásra.
MILYEN TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLJÁK A DAGANAT KIALAKULÁSÁT?
A JÓ TÁPLÁLKOZÁS KULCSFONTOSSÁGÚ
Kutatások igazolták, hogy azoknál, akik a több kalciumot fogyasztottak, alacsonyabb volt a vastagbélrák-kockázat. Milyen ételekben van belőle sok? A legjobb kalciumforrás a tej, sajt, joghurt, lazac, szardínia, és a már korábban is említett sötétzöld, leveles zöldségek. Ezek fogyasztásával sokat teszünk a betegsége elkerülése érdekében. A másik fontos anyag, ami szintén megóvhat minket tőle, a D-vitamin. A napozáson kívül emiatt érdemes D-vitamint is tartalmazó ételeket is ennünk, például lazacot, szardíniát, tojássárgáját és csirkemájat.
A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosának, Dr. Bíró Gizellának az együttműködésével jött létre.