A FLOSSING TERÁPIA MÁR NÉHÁNY ALKALOM UTÁN IS EREDMÉNYES 

A mozgásszervi rehabilitációban és prevencióban nagyon népszerű és kiemelten fontos fizioterápiás eljárás a floss szalaggal végzett kompresszió, és vele egy időben kivitelezett mozgásterápia. A flossing terápia az ezzel végzett mozgásokra épül.

A floss szalag latexből készül, több méretben és színben kapható, ezáltal a test különböző részein tudjuk alkalmazni. A szalaggal végzett kompressziós eljárást a heti rendszerességgel végzett sportrehabilitációs kezelés részeként alkalmazzák és már 4-5 alkalom után is eredményes.

A HATÉKONYSÁG A RENDSZERESSÉGBEN REJLIK

A mozgások során az érintett ízületre vagy izomcsoportra feltekert szalag egyik fő feladata a fájdalom csökkentése. Az ezzel végzett gyakorlatok során serken a szöveti regeneráció, csökkennek az izomletapadások és a blokkolt idegpályák is felszabadulnak. Emellett a gyulladásos folyamatok is gyorsabban lezajlanak, valamint a végtagjaink egymáshoz képesti mozgásterjedelme is nő. A kezelés során az adott ízületet, izmokat vagy fasciát egy specifikus gumiszalaggal tekerik be – tehát kompressziót hoznak létre-, majd a kezelendő testrészt célzott gyakorlatokkal mozgatják, mobilizálják. A szalag maximum három percig lehet fent, de az eljárást lehet többször is ismételni egymás után.

A flossing terápiának négy fő folyamatát különböztetjük meg:
1.    Fájdalomcsillapítás: A gumiszalagot szorosan tekerik fel, ezáltal a nyomásérzékelő receptorok ingerlésével blokkolják a fájdalomérzékelő receptorokat.
2.    Duzzanatcsökkentés: A felhelyezett floss szalag kompresszió alatt tartja az alatta lévő szöveteket, ezáltal elősegíti a területen felgyülemlett folyadék távozását.
3.    Szivacshatás: A kompressziónak, illetve annak megszűnésének köszönhető, hogy hirtelen indul be a vér- és nyirokkeringés. Ez elősegíti a káros anyagok kiürülését.
4.    Blokkoldás: A flossinggal végzett mozgás és a nagy kompresszió kölcsönhatása révén az érintett terület szövetei (fascia, kötőszövet, izom, csont) elmozdulnak, ezáltal oldva a letapadásokat, blokkokat.

A floss szalag felhelyezése komoly szaktudást igényel, hiszen nem mindegy milyen erősséggel és milyen irányba tekerik a szalagot. A terápia akut és krónikus sérülések esetén egyaránt alkalmazható.
ALKALMAZÁSI TERÜLETEK
-    ízületi duzzanat, ödéma, gyulladások
-    végtagokban izomfájdalmak
-    befagyott váll
-    ficam, rándulás, részleges szalagszakadás
-    alagút szindrómák
-    teniszkönyök, golfkönyök
-    izomletapadások
-    ortopédiai műtéteket követően
NEM JAVASOLT
-    daganatos megbetegedések
-    törések
-    trombózis
-    bőrsérülések
(latex allergia is)   

-    szívbetegségek
-    fertőzések

-    várandósság

-    véralvadási problémák esetén

A cikk Szutter Bettina sportrehabilitációs tréner együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: