ISMERJÜK MEG AZ 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGET!

A cukorbetegség egy olyan, gyakran előforduló komplex anyagcserezavar, melynek két alapvető oka lehet. Az egyik, hogy szervezetünk nem termel elegendő inzulint, a másik, hogy bár van inzulinunk, nem tudjuk felhasználni azt. Novemberi cikksorozatunk első részében az inzulin teljes hiánya esetén kialakuló 1-es típusú diabetes mellitust mutatjuk be olvasóinknak.

A szénhidrát anyagcserezavaroknak négy fontos megjelenési formája van: a prediabetes, az 1-es típusú cukorbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, és a terhességi cukorbetegség.

HOGYAN ALAKUL KI?

Az 1-es típusú diabetes mellitus akkor alakul ki, ha a test immunrendszere a szervezet saját sejtjeit, egészen pontosan a hasnyálmirigy béta sejtjeit ellenanyagként ismeri fel és immunválaszt indít ellenük – autoantitesteket termel. Ezek az autoantitestek olyan fehérjék, amelyek akkor jönnek létre a szervezet immunrendszerében, amikor a testünk már nem képes különbséget tenni a saját, és az idegen molekulák között.

MIK A KIALAKULÁS OKAI?

Ennek a cukorbetegségnek több oka is lehet. Az elsők között tartjuk számon az autoimmun eredetet (ismertelen ok), de bizonyos vírusfertőzések és az egyértelműsíthető genetikai hajlam (például Finnországban nagyon gyakori az 1-es típusú diabetes mellitus) mellett például egy hasnyálmirigy gyulladást követően, vagy a hasnyálmirigy tumor következtében elvégzett részleges hasnyálmirigy eltávolítás esetén is megbetegedhetünk.

HOGYAN ISMERHETŐ FEL?

A betegség viszonylag hirtelen alakul ki. A tünete között a legjelentősebbek: a fogyás, a hirtelen megnőtt étvágy (polyphagia), a fokozott szomjúságérzet (polidipsia) és a gyakori vizeletürítés (polyuria). Nagyon ritkán előfordul kóma formájában is, főleg gyermek- és fiatalkorban.
Amikor egy páciensnél először diagnosztizálják a cukorbetegséget, a legegyszerűbben a laborvizsgálat segít meghatározni, hogy a kórkép autoimmun eredetű-e.

A laborvizsgálatok során az egyértelmű klinikai tünetek mellett a diagnózist az autoimmun markerek jelenléte is alátámasztja: szigetsejt citoplazmatikus antitestek (ICA), glutaminsav dekarboxiláz ellenes antitestek (GADA), inzulin autoantitestek (IAA). A diabeteshez társult (szigetsejt ellenes) autoantitest vizsgálatra elsősorban azért van szükség, hogy kiderítsék a már kialakult 1-es típusú diabetes okát.

HA MEGVAN A DIAGNÓZIS

Az 1-es típusú cukorbetegséget nem igazán lehet megelőzni, de jól kezelhető. Hasznos lehet, ha az ember kerüli a stresszt, és megpróbálja elkerülni a vírusfertőzéseket.

Ha már megvan a diagnózis, akkor a rendszeres mozgás, valamint az előírt szénhidráttartalom figyelembevételével fogyasztott zöldségek, gyümölcsük, vitaminok, rostok fogyasztása segít abban, hogy a kezelés (napi 2-5 alkalommal adagolt inzulin injekció vagy inzulinpumpa formájában) hatékony legyen. Jó hír, hogy a kontrollált cukorbetegséggel élő emberek teljes, az egészséges emberekével egyenértékű életet élhetnek.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont belgyógyász-diabetológus szakorvosának - Dr. Vura Tünde - együttműködésével készült.