KIT OLTANAK HAMARABB VESZETTSÉG ELLEN, A KUTYÁT VAGY AZ EMBERT? 


Nem is gondolnánk, mennyire nincsenek képben az emberek a kutyaharapás, a veszettség, vagy a benőtt köröm kapcsán felmerülő kérdésekkel. Mutatunk néhány tévhitet, lehet csemegézni!

#1

TÉVHIT: Ha valakit megharap egy oltatlan kutya, akkor az áldozatot veszettség ellen immunizálni kell.


TÉNY

Csak abban az esetben kell valakit kutyaharapás esetén biztosan beoltani veszettség ellen, ha az oltatlan vagy ismeretlen kutya nem megfigyelhető.


MAGYARÁZAT

A kutyák harapás útján terjeszthetik a veszettséget, ezért Magyarországon évente kötelező az ebek veszettség elleni oltása. Előfordul azonban, hogy egy kutya mégsem kapott oltást. Ilyen kutya harapása esetén – amennyiben a kutya állatorvos által megfigyelhető – nem szükséges a megharapott embert immunizálni. Az állatnál ugyanis sokkal hamarabb jelentkeznek a veszettség tünetei, mint az embernél, s ha mégis bekövetkezik az állat pusztulása, akkor az megharapottt ember veszettség elleni oltására még bőven van idő. Ismeretlen kutya harapása esetén mindenképpen jelentkezzen orvosnál!

#2

TÉVHIT: A tetanusz oltás egy életre szól.


TÉNY

Mély, roncsolt sebek esetén kamaszkor után ismétlő tetanusz oltásra van szükség. 


MAGYARÁZAT

A kötelező oltássorban szereplő tetanusz vakcina körülbelül 16-18 évig véd.

#3

TÉVHIT: A benőtt köröm meggyógyul, ha önmagunknak kivágjuk a benőtt körömrészt.

TÉNY

A benőtt körömrész kivágásával csak elodázzuk a problémát. 

MAGYARÁZAT

Amint a köröm tovább nő, a gyulladás visszatér, sőt fokozódik. A megoldás a köröm útjából eltávolítani az odatoluló, gyulladt bőrt. Ezt konzervatív, vagy sebészi úton tudjuk elérni.

#4

TÉVHIT: A veszettséget nem csak veszett állattól lehet elkapni. 


TÉNY

A veszettséget egy Rabies Lyssa nevű vírus okozza, főként harapás útján terjed.

MAGYARÁZAT

A vírusok gazdasejt nélkül életképtelenek. A veszettség vírusának terjesztői vadon élő melegvérű állatok, leggyakrabban rókák és farkasok. Ugyan a veszett állat elpusztul a betegségben, de előtte terjesztheti a betegséget. 


A cikk Dr. Petrovics András gyermeksebész együttműködésével készült.