HOGYAN TESZIK JOBBÁ AZ ÉLETÜNKET A BAKTÉRIUMOK?

Ahhoz, hogy kicsit jobban képbe kerüljünk azzal kapcsolatban, hogy mi zajlik az étel szájon keresztüli bevitele, majd a végtermék távozása között a szervezetünkben, nem árt, ha egy kicsit jobban ismerjük a testünket, különös tekintettel az emésztőrendszerünkre. Dr. Bíró Gizella ezúttal a vastag- és vékonybél anatómiájáról és a bennük található baktériumok emésztőrendszerbeli szerepéről beszélt nekünk.

A tápanyagok emésztése már a gyomorban megkezdődik, innen kerül először a vékonybélbe, majd a vastagbélbe.

ILYEN AZ EMBER EMÉSZTŐRENDSZERE

Liver: Máj
Gallbladder: Epehólyag
Duodenum: Nyombél
Right hepatic flexura: Máj alatti kanyarulat
Ascending colon: Felszálló vastagbél
Cecum: Vakbél
Appedix: Féregnyúlvány
Ileum: Nyombél
Stomach: Gyomor
Pancreas: Hasnyálmirigy
Left splenic flexure: Lép alatti kanyarulat
Transverse colon: Haránt vastagbél
Jejunum: Éhbél
Descending colon: Leszálló vastagbél
Sigmoid flexura: Szigmabél kanyarulata
Sigmoid colon: Szigmabél
Rectum: Végbél
Anus : Végbélnyílás

HOGYAN NÉZ KI A VÉKONYBÉL?

A vékonybél egy körülbelül hat méter hosszú, kanyargós lefutású cső, aminek belső felszínén a nyálkahártya kesztyűujjszerűen elágazik, ezzel is biztosítva, hogy az értékes tápanyagok minél nagyobb felületen szívódjanak fel.

MI TÖRTÉNIK A VÉKONYBÉLBEN?

A vékonybél legfontosabb feladata az emésztés folytatása, a tápanyagok felszívása, illetve bélnedvek termelése. A legelső részen, a duodenumban (patkóbél) történik a vas, a kalcium, a folsav, a következő szakaszban a jejunumban (éhbél) a szénhidrátok, zsírok és a fehérjék nagy részének a felszívódása. A vékonybél végső szakasza, az ileum (csípőbél) felelős a B12 vitamin és az epesavak felszívásáért. A vékonybélben ezen kívül olyan fehérjék is termelődnek, amik a zsírok szállításában vesznek rész, valamint különböző hormonszerű anyagok, peptidek, bioaminok, melyek elengedhetetlenül fontosak az emésztés szempontjából.

A VASTAGBÉL ANATÓMIÁJA

A vastagbél ehhez képest rövidebb, mindössze másfél méter hosszú, kissé vastagabb, izmos falú cső. Hogy néz ki pontosan? Amellett, hogy vastagabb, nagyobb kanyarokat, és úgynevezett haustrumokat (lefűződéseket) tartalmaz. Miért fontos ez? Mert a hosszának és a formájának nagyon fontos szerepe van a béltartalom továbbításában, illetve kiürítésében.
A VASTAGBÉL RÉSZEI
1.    felszálló vastagbél (colon ascendens) – helye: a has jobb oldala
2.    haránt vastagbél (colon transversum) – helye: felülről keretezi a hasat
3.    leszálló vastagbél (colon descendens) – helye: a has bal oldala
4.    szigmabél (colon sigmoideum)  – helye:  egy S alakú görbülettel tölti ki a bal alhasat
5.    végbél (rectum) - helye, a szigmabél alatt
A vastagbél legfontosabb feladata a megemésztett táplálék székletté alakítása és a szervezetből történő kiürítése. A táplálékkal bevitt víz körülbelül tíz százaléka itt szívódik fel. Ennek, és az ételekkel bevitt rostoknak köszönhetően szilárdul székletté az egyébként híg béltartalom.

A BÉLBAKTÉRIUMOK MISZTIKUS VILÁGA

Az utóbbi időben egyre többet tudunk az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusokról, az úgynevezett mikrobiomról. Ezen belül is a főleg a vastagbélben élő bélbaktériumokról vannak kiterjedt információink. Egy ember bélflóráját nagyjából 2500 féle baktériumból 100-120 féle törzs alkotja. Mivel ezek a baktériumok viszonylag sokféle kombinációban képesek az emberi szervezetben megjelenni, ezért nem lenne meglepő az sem, ha a nem túl távoli jövőben ezeknek a baktériumoknak a különböző, egyénekben megjelenő variációit akár személyazonosításra is alkalmaznák. Szinte hihetetlen, de egy felnőtt emberben mintegy két kilónyi baktérium él, a számuk pedig nagyjából tízszer annyi, mint amennyi testi sejtünk van. Léteznek jó, hasznos, és ártalmas baktériumok is. Ezek aránya optimális esetben egyensúlyban van. Ez a baktériumkolónia képezi az immunrendszerünk alapját. De hogyan is működik mindez a valóságban?

NYERÉSRE JÁTSZANAK

A bélbaktériumok azok, amik képesek hatástalanítani, elpusztítani a kórokozókat, ezzel segítve a szervezetet a különböző bakteriális, vírusos fertőzések leküzdésében. Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban? Egyrészt nem engedik, hogy a kórokozók hozzákötődjenek a bél nyálkahártyájához, tulajdonképpen kiszorítják onnan őket azáltal, hogy elfoglalják a helyüket. Másrészt pedig szimplán csak felfalják előlük a tápanyagok. Léteznek olyan baktériumfajok is, amelyek olyan speciális anyagot termelnek, ami nemes egyszerűséggel elpusztítja a kórokozókat. Akadnak olyanok is, amik képesek rá, hogy az addig megemésztetlen szénhidrátokat fermentálással lebontsák és rövid láncú zsírsavakká alakítsák át, míg mások bizonyos vitaminokat - például K- és B-vitamint - tudnak termelni, vagy bontják az epesavakat. Megint mások serkeni tudják a bélbolyhok növekedését, ezzel pedig a bélfalunk épségének a védelmében is részt vesznek.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosának, Dr. Bíró Gizellának az  együttműködésével jött létre.