MI AZ A PMS?


Nőgyógyászati problémákkal kapcsolatos cikksorozatunk utolsó előtti cikke a PMS-sel, vagy másnéven a premenstruációs szindrómával kapcsolatos. Ez a tünetegyüttes a menstruációs ciklust megelőző időszakot öleli fel.

A petesejtérést követően a megérett, de megtermékenyítetlen petesejt átlagosan 28 naponként, vérzés kíséretében távozik a szervezetből a női hüvelyen keresztül. Ez a folyamat a lányoknál 10-15 éves korban az első menstruációs vérzéssel kezdődik, és a változó korban a menstruációs vérzések elmaradásával (menopauza) fejeződik be. Erről az időszakról jövő heti cikkünkben ejtünk majd több szót.

Tinédzser korban a ciklus még meglehetősen ingadozó, nagyjából 18-19 évesen lesz állandó. Ez a hormonális szabályozás ingadozása, majd fokozatos stabilizálódása miatt van.


HOGYAN MŰKÖDIK A TEST A MENSTRUÁCIÓ IDEJE ALATT?

A menstruációt követően a tüszőérést serkentő hormon (follikuluszstimuláló hormon) szintje lassan emelkedni kezd, új tüsző érését segítve elő. A ciklus közepe táján az ösztrogén szintje is emelkedik, amit hamarosan a luteinizáló hormon mennyiségének ugrásszerű növekedése követ. Ez idézi elő az érett petesejt kilökődését. Amikor a petesejt bekerül a petevezetőbe, a felrepedt tüszőből kialakul a sárgatest, amely a ciklus hátralévő részében, egészen a menstruációig termeli a progeszteront. Ebben az időszakban a legnagyobb a megtermékenyítés esélye.

Mindeközben a méh nyálkahártyája megvastagszik, dúsan erezetté és mirigyessé válik, felkészül a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Amennyiben ez nem történik meg, a sárgatest elsorvad, a progeszterontermelése leáll, és vérzés kíséretében megkezdődik a nyálkahártya leválása. Ez maga a menstruáció.

MI AZ A PMS?

PMS-ről vagyis premenstruációs szindrómáról akkor beszélünk, ha a menstruációs ciklust
megelőző 7-10 napban a nőknek olyan testi és lelki tüneteik vannak, amik negatívan befolyásolják az életminőséget, és akadályozzák a mindennapi tevékenységek maradéktalan elvégzését. A tünetek a vérzés elkezdését követő egy-két napban enyhülnek, majd megszűnnek.

MILYEN TÉNYEZŐK JÁTSZANAK SZEREPET A PMS KIALAKULÁSÁBAN?

A női ciklust két hormon működteti: az ösztrogén, vagy másnéven tüszőhormon és a progeszteron, másnéven sárgatesthormon. Termelődésük szabályozása, illetve egyensúlyban tartása az agyban történik. Normális esetben a prolaktin nevű hormon a női szervezetben csak kis mennyiségben mutatható ki, azonban a menzesz előtti panaszoktól szenvedő nők vérében a prolaktin hormon szintje gyakran - a normál értékhez képest - magasabbra emelkedik. Ennek következtében pedig csökken az úgynevezett sárgatest hormon termelése. Emiatt borul fel a a két petefészek hormon, a tüszőhormon (ösztrogén) és a sárgatest hormon (progeszteron) egyensúlya. Tehát tulajdonképpen az ösztrogén túlsúlyba kerülése felelős a PMS tünetek kialakulásáért.

MI A KÜLÖNBSÉG A PMS ÉS A PMDD KÖZÖTT?

A premenstruációs diszfóriás rendellenesség a premenstruációs szindrómához köthető. Az előbbi (PMDD) az utóbbi (PMS) súlyosabb megjelenési formája. A PMS-sel küzdő nők 3-8 százaléka lesz PMDD-s.

A PMDD testi tünetei sokszor megegyeznek a PMS-sel, a lelki tünetek azonban sokkal súlyosabbak, és nem feltétlenül tűnnek el a menstruáció megérkezésével. A ciklus közeledtével a szélsőséges hangulatingadozások, a depresszió, a szorongás és a túlzott ingerlékenység mind megkeseríthetik a PMDD-vel élő nők életét. Szerencsére rendszeres sporttal és kiegyensúlyozott étkezéssel sokat tehetünk a tünetek enyhítése érdekében.

A TÜNETEK VÁLTOZATOSAK LEHETNEK

A fogamzóképes nők mintegy nyolcvan százalékánál jelentkezik valamilyen tünet a menstruációt megelőző időszakban. Ezek a tünetek körülbelül harminc százalékban jelentkeznek PMS-ként. A PMS tünetei igen sokfélék lehetnek, több, mint 200 féle megjelenési formájuk van. A leggyakoribb testi tünetek közé tartozik például a pattanások megjelenése, a mellek érzékenysége, a puffadás, az alhasi görcsök, a fejfájás vagy a csökkent vizeletelválasztás is.

A leggyakrabban előforduló lelki tünetek között tartjuk számon a fáradtságot, ingerlékenységet, az alvászavarokat, a túlérzékenységet és a hangulati változásokat. Ritkábban a zsíros bőr vagy haj is lehet a PMS egyik tünete. Ezek közül a tünetek közül néhány alkohol vagy kávéfogyasztás hatására, valamint stresszes helyzetekben rosszabbodhat.


Forrás: premens.hu, wikipedia


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: