AZ ULTRAHANGOS VIZSGÁLATNAK EGYÁLTALÁN NINCS EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSA

Sokan használjuk időről-időre egy-egy szűrés vagy betegség kapcsán, de pontosan talán kevesen tudjuk, hogyan is működik és mire jó az ultrahang. Ebben a témában Dr. Szalontai László, a Swiss Prémium Egészségközpont radiológus szakorvosa volt a segítségünkre.

Röviden és tömören: az ultrahang (UH) a radiológián belül egy gyors és költséghatékony, akár a betegágy mellett is kivitelezhető vizsgálati módszer. Gyakran használják a már korábban is említett szűrővizsgálatok során, de természetesen az ismert eltérések kontrollálásában, illetve az eltérések célzott keresésében is nagy szerepe van.

NEM ÁRTALMAS AZ EGÉSZSÉGRE

Az ultrahang magas frekvenciájú hangok visszaverődésén alapul. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a visszavert hanghullámokat a gép rendszerezi, majd fekete fehér képek formájában, valós időben jeleníti meg. Mivel a hanghullámoknak egyáltalán nincs egészségkárosító hatása, ezért jó hír, hogy a legtöbb szervünk, de a bőr különböző rétegei vagy akár az ízületek is vizsgálhatóak ezzel a módszerrel. Érrendszerünk állapotának ellenőrzésében is elég jelentős szerepet kap, mivel az erekben a vér áramlási sebességét szintén ultrahanggal nézik meg. Rossz hír, hogy alkalmatlan viszont a csontok megítélésére, valamint a levegővel telt szervek vizsgálatára, mint például a gyomor. A vékony- és vastagbelek aktuális gáztartalmuktól függően ítélhetők meg.

MIKOR JAVASOLT?

Többféle esetben is javasolhatnak UH-t az orvosok. Napjainkban a legtöbb belgyógyászati kivizsgálás elengedhetetlen része a hasi ultrahangvizsgálat, de endokrinológiai vizsgálatok során is gyakran végeznek például pajzsmirigy ultrahangvizsgálatot. Magas vérnyomásos vagy emelkedett koleszterin szintű betegek esetében, kardiológus vagy belgyógyász kérésére, gyakran vizsgálják ezzel az eszközzel a nyaki verőereket. Emellett tapintható dudorok, lokalizált fájdalmak célzott ultrahang vizsgálatát is el tudják végezni. Amennyiben bármilyen kérdéses eredetű szövetet találnak, a szükséges mintavételt szintén UH segítségével végzik el, majd az ebből készült kenetet elemzés céljából továbbítják az illetékes orvosi csapatnak.

HOGYAN KÉSZÜLHETÜNK FEL RÁ?

Amit minden UH előtt elmondanak, hogy a vizsgálat előtt ne felejtsünk el elegendő mennyiségű vizet fogyasztani. Mi számít elegendőnek? A vizsgálatot megelőzően 0,5-1 liter folyadék elfogyasztása javasolt. Ezen túl további felkészülést csupán a hasi ultrahang vizsgálat igényel: hat órával a vizsgálat előtt nem szabad enni, kerülni kell a szénsavas üdítők fogyasztását és teli hólyaggal kell érkezni. Miért nem szabad enni, és mi az oka annak, hogy a szénsavas üdítők sem javasoltak? Nos, az előbbiek kerülésével egyrészt a belek gáztartalmát csökkententjük, valamint ezzel biztosítjuk az epehólyag teltségét is, ezzel is növelve a vizsgálat effektivitását. A teli húgyhólyagra pedig azért van szükség, mert ez nyújtja a radiológusnak az úgynevezett betekintési ablakot a kismedencére.

A nőgyógyászati ultrahangvizsgálatra üres hólyaggal kell érkezni.

A NŐGYÓGYÁSZATI ULTRAHANG IS ULTRAHANG, CSAK MÁSFÉLE

A korábban említett úgynevezett nőgyógyászati ultrahang során a nőgyógyász a hasi ultrahang mellett egy keskenyebb vizsgálófejjel, a hüvelyen keresztül vizsgálja a környező szerveket. Ez a speciális eszköz egyébként a hüvelyt körülvevő szövetekről ad élesebb és pontosabb képet, de - ellentétben a normál ultrahanggal - látótere limitáltabb. A hasi ultrahang során a bőr rétegein, az izmokon, valamint a húgyhólyagon keresztül vizsgálnak, ami ugyan szélesebb látóteret biztosít, de a képi felbontás nem lesz olyan jó, mint például egy hüvelyi ultrahangvizsgálat esetén.


A cikk Dr. Szalontai Lászlónak, a Swiss Prémium Egészségközpont radiológus szakorvosának  az együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: