Mikortól kell fogat mosni?

Bár banálisnak tűnik a kérdés, nagyon sokak számára nem egyértelmű válasz. Már kisbaba korban? Anyatejes táplálásnál? A hozzátáplálás elkezdését követően? Dr. Takáts Zsuzsanna gyermekfogorvos segít eligazodni a válaszok között, és több, fogápolással kapcsolatos tévhittel kapcsolatban is a helyes irányba terel minket.

#1

TÉVHIT: Kizárólag anyatejes táplálás esetén még nem kell a babák fogát mosni, hiszen az anyatej nem rongálja a fogat.


TÉNY

Az anyatejben már cukrok és fehérjék is vannak, ezek pedig bomlástermékként savvá alakulhatnak, amik oldják a fogak ásványi anyagát. Emellett az ott lévő baktériumoknak táplálákul szolgálva segítik a fogak romlását.


MAGYARÁZAT

A hozzátáplálás elkezdésekor, az első pici fogak kibújását követően érdemes elkezdeni tisztogatni a babák fogait. Kezdetben elég az ujjra húzható sörtés tisztító, de egy nagy nagy bolyhos törölközővel is meg lehet pucolni őket. Később a fogmosáshoz ajánlott rendszeresíteni egy puha sörtéjű babafogkefét is.

#2

TÉVHIT: A gyermekkori fogszabályzásnak semmi értelme.


TÉNY

Ha a tejfogak cseréjét követően nem megfelelő helyre bújik ki a gyermek maradandó foga, akkor az az esztétikai problémák mellett rágási, vagy hangképzési gondok is kialakulnak.

MAGYARÁZAT
Az időben elkezdett gyermekkori fogszabályzásnak köszönhetően a jövőben több foghúzás vagy fogászati műtét elkerülhető, de akár a logopédushoz járás is elkerülhető. A fogorvos a tejfogak és maradandó fogak egyidejű kezelése során általában kivehető készülékeket használ, amit a gyerekek könnyen megszoknak.

#3

TÉVHIT: A felnőttkori fogszabályozás nagyon hosszú ideig tart és nagyon fájdalmas.

TÉNY

Bizonyos életkor fölött a fogszabályozás időtartalma fél évtől akár 3 évig is terjedhet. Az időtartam esetenként és egyénenként változó.

MAGYARÁZAT

Felnőtteknél az ízületek és a kötőszövetek merevsége miatt a folyamat több időt vehet igénybe, de a mai modern technológiák alkalmazásának köszönhetően a kezelés sokkal inkább kellemetlen, mint fájdalmas. 

#4

TÉVHIT: A fogszabályozásnak csak esztétikai okai vannak.


TÉNY

A nyilvánvaló esztétikai okok mellett a fogszabályozó kezelés célja a fogak és az állcsont funkcionális helyreállítása.


MAGYARÁZAT

A fogszabályozással helyreállítható a fogak torlódása, a harapás, megelőzhető a fogíny sorvadása és a fogak szuvasodása is, valamint a fogak megfelelő helyzetbe hozásának köszönhetően a hangképzés is könnyebb lesz.


A cikk Dr. Takáts Zsuzsanna gyermekfogorvos együttműködésével készült.