MI ÁLLHAT A MEDDŐSÉG HÁTTERÉBEN? 

A gyermekvállalás egy komoly döntés, amely milliónyi csodát, ugyanakkor jó néhány buktatót is rejt magában. Mivel napjainkban a családalapítás életkora egyre jobban kitolódik, az orvosok egyre több meddő esettel találkoznak.


Meddőségről akkor beszélünk, ha egy év védekezésmentes, rendszeres szexuális élet ellenére nem jön létre terhesség. A nők biológiailag huszonévesen, egészen pontosan huszonöt éves koruk körül a legalkalmasabbak a gyermekvállalásra. Hogy is van ez? Minden nő meghatározott számú, egy-két milliónyi petesejtállománnyal születik. A funkcióképes, megtermékenyülésre alkalmas petesejtek száma huszonöt éves kor után drasztikusan csökken, majd harmincöt éves kor után a csökkenés mértéke fokozatosan lelassul. Ahhoz, hogy a családalapítás eredményes legyen, a teherbeeséshez ideális biológiai koron kívül boldog párkapcsolatra is szükség van. Emellett az is nagyon fontos, hogy a gyermekvállalás két ember által közösen meghozott döntés legyen! Mindez elengedhetetlen például ahhoz, hogy a meddőség miatt sokszor több éven át tartó kudarcélmény ne verjen éket a felek közé. Ahhoz, hogy egy nő lelkileg rendben legyen, az érzelmi biztonság melllett az önmegvalósításnak és a szakmai kiteljesedésnek is nagy szerepe van. Ha pedig minden kerek, jöhet a gyerek!

Sokan kérdezik az orvosokat arról, hogy mi a gyermekvállalás legideálisabb időpontja, de erre nagyon nehéz válaszolni. A biológiailag legkedvezőbb időpont és az ideális anyagi és környezeti háttér megteremtése egymással fordítottan arányosak: kevés huszonévesnek van biztos egzisztenciája, amire családot lehetne építeni.

A MEDDŐSÉG FAJTÁI
A szakemberek több meddőségi típust is megkülönböztetnek:
Primer meddőség: soha nem volt terhesség, és később sem alakul ki.
Secunder meddőség: megelőző egy vagy több állapotosságot nem követi több terhesség.
Hormonális eredetű meddőség: hipotalamusz, hipofízis, petefészek, mellékvese, pajzsmirigy.
Szervi eredetű meddőség: petefészek, petevezeték, méh, hüvely anatómia.

A TERMÉKETLENSÉG HORMONÁLIS OKAI

A hipotalamusz (a szervezet agyi vegetatív központja) - hipofízis (agyalapi mirigy) - ovarium (petefészek) tengely szabályozza a termékenységet. 

A hormonális okok lehetnek:
Hipotalamusz eredetűek (súlyos stressz, vagy bizonyos gyógyszerek okozhatják).
Hipofízis eredetűek (FSH termelés hiánya, például hipofízis elégtelenség miatt).
Petefészek eredetűek (PCOS szindróma, korai petefészek kimerülés).
Mellékvese eredetű meddőség (Cushing-szindróma).
Pajzsmirigy eredetű meddőség (pajmirigy-túlműködés, pajzsmirigy-alulműködés).

Milyen kockázatot rejt például egy nem időben felismert pajzsmirigy betegség vagy inzulinrezisztencia? Ha már hosszú ideje sikertelen a teherbeesés, akkor joggal gondolhatunk pajzsmirigy problémákra, hiszen ennek a rendellenességnek az egyik vezető tünete a meddőség. A pajzsmirigy szerepet játszik az anyagcsere, a hőháztartás, a mentális funkciók szabályozásában. A nem megfelelő pajzsmirigy hormonszintek ezeknek a funkcióknak a zavarát okozhatják. Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája. A nem időben felismert vagy elhanyagolt inzulinrezisztencia cukorbetegséghez vezethet.

A MEDDŐSÉG FIZIOLÓGIAI OKAI


A teherbeesést akadályozhatják:
Petevezeték teljes elzáródása.
Különböző nemi betegségek (Clamydia, Gonorrhoea) vagy más okok miatti kismedence gyulladás.
Kismedencei endometriózis.
Mióma, ami a méh nyálkahártyát eldeformálva megakadályozza a beágyazódást. Hogyan? A nyálkahártya alatti nagyméretű miómagöb a méh méretbeli növekedése kapcsán elakadhat a csontos medencében, akadályozhatja a méh kiemelkedését a hasüregbe, ezáltal vetélést idézhet elő.
Korai menopauza.

AMIKOR A LÉLEK NEM EGÉSZ

Amikor a meddőségnek sem férfi, sem női oldalról nincs szervi vagy hormonális kimutatható oka, akkor az esetek döntő többségében lelki gondok állnak a  terhesség elmaradása mögött. Olyan dolgokra kell gondolni, amelyek a nőt alapvetően a nőiességében, a férfit pedig a férfiasságában ingatják meg. Annak érdekében, hogy ezek napvilágra kerüljenek, érdemes szakemberhez (pszichológus, pszichiáter) fordulni, hiszen az általa alkalmazott terápiás módszerek segítségével nagyon sok pszichés eredetű probléma a felszínre hozható. A lelki munka lehetővé teszi, hogy ne a sikertelenség, a kudarc-élmény rögzüljön, hanem a felek együtt, közösen oldják meg a problémát.

A KULCSSZÓ: IMMUNOLÓGIA

Könnyen előfordulhat, hogy a várva várt terhességnek immunológiai okai vannak.

Ilyen lehet:

A petefészek korai kimerülése, amikor már a menopauza előtt megáll a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek termelődése. A probléma kialakulásában szerepe lehet a petefészek-, a pajzsmirigy- és a mellékvesekéreg ellenes antitesteknek is.

A lisztérzékenység. A gluténérzékenység gyakran azért okoz problémákat, mert nem ismerik fel. A kórképben nem megfelelő a vitamin-, nyomelem- és tápanyagfelszívódás, ezért hiányállapotok alakulhatnak ki, emiatt pedig a teherbeesés is várat magára.

A pajzsmirigy ellenes antitestek jelenléte, amelyek autoimmun pajzsmirigygyulladást vagy Hashimoto pajzsmirigygyulladást okoznak. 
A spermium ellenes antitestek jelenléte. Ezek olyan immunfehérjék, melyek megakadályozzák a spermium mozgását, áthaladásukat a méhnyak nyákon, ezáltal csökkentik a fogamzó képességet.A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szülész-nőgyógyász szakorvosának – Dr. Kiss Dóra – együttműködésével készült.