A KAMASZKORI HERECSAVARODÁS VÉGZETES LEHET


Bár a gyermekkori herefájdalom hátterében több kórkép is állhat, a herecsavarodás a legsúlyosabb közülük. Amellett, hogy a tünetek ijesztőek, ha a kérdéses testrészt nem látják el viszonylag rövid időn belül, akkor az bizony maradandó károsodást szenvedhet.

Ugyan gyermekkorban sokszor előfordulhat herefájdalom, mégis nagyon fontos, hogy szülőként minden esetben komolyan vegyük. A herecsavarodás mellett, ami a legsúlyosabb kórkép, a tünetek megjelenésekor szóba jöhet még a mellékherefüggöly csavarodása és a mellékhere gyulladása is. Mindkettő jóindulatú betegség ugyan, de orvosi kivizsgálást igényel.

Herecsavarodás esetén a here tengelye körüli elfordulásával az ondózsinór is megcsavarodik, ennek következményeként pedig leáll a here keringése. Ebben az esetben körülbelül 4-6 óra után a here maradandó károsodást szenvedhet.

MI OKOZHAT HASONLÓ PANASZOKAT?

A mellékhere függöly a here felső részén elhelyezkedő borsnyi méretű fejlődési maradvány. Főként serdülőkor előtt ez is képes a tengelye körül megcsavarodni, ezáltal erős heretáji fájdalmat okozni. Ilyenkor a here ép, a panaszok fájdalomcsillapítás és borogatás mellett nagyjából 4-5 nap alatt mérséklődnek. Műtétre csak ritkán, a konzervatív kezelés eredménytelensége esetén van szükség.

A mellékhere-gyulladás is utánozhatja a herecsavarodást. Ami a kettőt a leginkább megkülönbözteti egymástól, az a láz. Ezt a betegséget ugyanis magas láz kíséri, antibiotikumos kezelés mellett azonban néhány hét alatt szépen meggyógyul. Szerencsére a legtöbb esetben nem igényel műtéti beavatkozást.

HIRTELEN FELLÉPŐ FÁJDALOM

A herecsavarodás kiváltó oka ismeretlen. Lehetséges, hogy a serdülőkori hirtelen herenövekedés okozza, emellett pedig a lazább heretáji szövetek is kockázatot jelentenek. Gyakran előfordul, hogy a kamasz gyermek szégyelli elmondani szüleinek heretáji panaszait, ami sajnos az időkorlát túllépéséhez vezethet. Fontos tehát tudni és beszélni a kórképről, hogy az orvos időben el tudja látni a beteget.

A betegség általában heves, egyoldali heretáji fájdalommal kezdődik, leggyakrabban tinédzserkorban és fiatal férfiaknál fordul elő. Mi történik ilyenkor? A here a saját súlyánál fogva, hosszanti tengelye mentén akár kétszer-háromszor is megcsavarodik, az ondózsinór és a benne futó erek pedig megtekerednek, elzáródnak. A megcsavarodott here néhány órán belül jelentősen beduzzad, később, a herezacskóban magasabbra helyezkedve kemény tapintatúvá válik. A folyamatot néhány esetben hányinger, hányás is kíséri. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fájdalom a legtöbbször annyira erős, hogy a legtöbb páciens szinte azonnal orvoshoz fordul vele.

A tünetek megléte a legtöbbször egyértelmű diagnózist jelent, de az ultrahang is segíthet a diagnózis felállításában. A here ultrahangos vizsgálatakor a here nagyobbnak látszik, a struktúrája megváltozik, ezen kívül sokszor csökkent áramlást is detektálnak.

AMIKOR ELKERÜLHETETLEN A MŰTÉT

Ha herecsavarodásról van szó, akkor, ahogy már említettük, a here tengely körüli elfordulásával az ondózsinór is megcsavarodik, emiatt pedig leáll a here keringése. Ebben az esetben nincs mire várni, muszáj gyorsan cselekedni! Irány a sebészet, hiszen néhány óra elteltével a here visszafordíthatatlan károsodást szenved. Herecsavarodás alapos gyanúja esetén mindenképpen a sürgős műtéti beavatkozás az egyetlen megoldás, melynek során visszacsavarják, majd ezt követően a herezacskó belsejéhez rögzítik a herét.

Fontos, hogy hangsúlyozzuk: a műtét az esetek döntő többségében nem kerülhető el! Nagyon ritkán előfordulhat spontán visszacsavarodás is, amikor a tünetek egy-két óra múlva megszűnnek, és a here nem duzzad meg. Sajnos a későbbiekben az esetlegesen visszatérő panaszok miatt így is műtétre kerülhet a sor. Ha túl sok idő telt el a panaszok kezdete óta és a here elhal, akkor az eltávolítása sajnos szükségszerű. Herecsavarodás vagy hereeltávolítás esetén az ellenoldali here rögzítése is javasolt.A cikk Dr. Petrovics András gyermeksebész együttműködésével készült.