MIK AZOK A REUMATOLÓGIAI BETEGSÉGEK?

A reumás betegségeket másnéven mozgásszervi betegségeknek nevezzük. Dr. Mangel Zsolt, a Swiss Prémium Egészségközpont reumatológusa minden fontos információt megosztott velünk ezzel kapcsolatban.

Mit jelent a reumás betegség? Milyen típusai vannak? Az ókori görögök megfigyelték, hogy a reumás eredetű fájdalom folyamatosan vándorol a testrészekben. A ma ismert reumatológia kifejezés is hozzájuk kötődik: a reuma szót a görög „rheo” (folyik) igéből származtatjuk. A betegség egyik megkülönböztető jegye, hogy a panaszok megléte hullámzó: tünetes és tünetmentes időszakok váltják egymást. Ha tehát azt vesszük észre, hogy mozgásszervi panaszaink esetén csak jönnek és mennek a tünetek, érdemes felkeresni egy reumatológust.

Nagyon fontos, hogy ezeket a mozgásszervi betegségeket fontos elkülöníteni más belgyógyászati vagy idegrendszeri betegségektől, mert ez utóbbiak is képesek reumás jellegű tüneteket produkálni.

KÉT TÍPUS MIND FÖLÖTT

A reumás betegségeket alapvetően két csoportra oszthatjuk: gyulladásos és kopásos (degeneratív) eredetű betegségekre.

A gyulladásos eredetű kórképek esetében a legjellemzőbb tünetek közé tartozik az éjszakai fájdalom, a reggeli ízületi merevség, a krónikus derékfájdalmak, valamint a terhelésre mérséklődő, de pihentetés után fokozódó ízületi fájdalom.


A gyulladásos reumatológiai kórképek közé ezek a betegségek tartoznak:
#1 Szisztémás autoimmun kórképek.
#2 Gyulladásos gerincbetegségek (Spondylarthritisek).
#3 Fertőzéses eredetű ízületi gyulladások.
#4 Kristályok okozta ízületi károsodások.

A degeneratív eredetű reumatológiai betegségek alatt az olyan, ízületeket érintő kopásos betegségeket értjük, mint például a kézkisízületi-, csípő- vagy térdízületi arthrosis. Megesik, hogy a kopásos eredetű reumatológiai kórképeknél is begyullad az érintett ízület (inflammált arthrosis) és a laboratóriumi vizsgálatok során is emelkedett gyulladásos paramétereket észlelhetünk, de ezekben az esetekben az érintett ízületi panaszokon kívül más tünet nem jelentkezik. Egyértelműen degeneratív az eredet, ha a tünetek nyugalomban mérséklődnek, vagy teljesen meg is szűnnek, terhelésre pedig fokozódnak.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont reumatológus szakorvosának, Dr. Mangel Zsoltnak az  együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN:

Mikor menjünk reumatológushoz?

Tények és tévhitek: kevés mozgás is számít?

Mikor fájhat a csukló és a könyök?