MI AZ IGAZSÁG A MEGFÁZÁSSAL KAPCSOLATBAN?


A megfázás az a betegség, ami az év bármelyik szakában utolérhet minket. Nem számít, hogy tél van, tavasz, nyár vagy ősz, ha nem figyelünk oda magunkra, egykettőre a kanapén találjuk magunkat egy nagy bögre tea és megszámlálhatatlanul sok papírzsebkendő társaságában.

#1

TÉVHIT: Ha kinn hideg van, és nem öltözünk fel melegen, megfázunk.


TÉNY

A megfázás a felső légutak vírusos fertőzése. A meghűlést okozó vírusok között van olyan is, amelyik szezonális jellegű, és előfordulása gyakoribb hideg vagy nedves időjárási körülmények között. A meghűlés terjesztésében közrejátszik, ha hosszabb ideig hidegben vagyunk - a betegség innen kapta a nevét is, ennek ellenére vitatott, hogy a test lehűlése a meghűlés rizikófaktorai közé tartozik-e. Az biztos, hogy egy legyengült immunrendszerű szervezet könnyebben megbetegszik.

MAGYARÁZAT

A megfázás leggyakoribb kórokozója a rhinovírus, de a meghűléses megbetegedéseket kétszáznál is többféle vírus okozhatja.

#2

TÉVHIT: Ha rétegesen öltözködünk, kisebb eséllyel betegszünk meg.


TÉNY

A réteges öltözködés egy hidegebb napon semmiképpen sem árt, a megfázás ellen azonban nem feltétlenül nyújt védelmet. A meghűlés megelőzésének egyetlen hatékony módja az, ha fizikailag akadályozzuk meg a vírus terjedését. Ezt elsősorban rendszeres kézmosással és arcmaszk viselésével tehetjük meg.

MAGYARÁZAT

A megfázást okozó vírusok a többféleképpen terjedhetnek: a vírust tartalmazó levegőben szállított cseppek belélegzése vagy szájon át történő bekerülése útján, illetve fertőzött orrváladékkal vagy fertőzött tárgyakkal való érintkezés útján.

#3

TÉVHIT: Ha sok C-vitamint szedünk, nem leszünk betegek.

TÉNY

A C-vitamin, vagy másnéven aszkorbinsav antioxidáns hatásának köszönhetően felerősíti a szervezet védekezőképességét.

MAGYARÁZAT

Az immunrendszer megerősítésének köszönhetően a már meglévő meghűléses tüneteket valóban csökkentheti a C-vitamin szedése, megelőző szerepe azonban a mai napig nem bizonyított. A rendszeres C-vitamin pótlás fontos, de nem csökkenti a meghűlés kockázatát és a betegség lefolyásának súlyosságát sem, bár lerövidítheti annak időtartamát.

#4

TÉVHIT: Az antibiotikumokkal legyőzhető a megfázás.

TÉNY

A megfázást vírusok okozzák, az antibiotikumokat bakteriális megbetegedésekben használjuk.

MAGYARÁZAT

Az antibiotikumok hatástalanok a vírusos fertőzésekkel szemben, így a meghűlést okozó vírusok ellen sem hatékonyak. A vírusos megbetegedések bakteriális szövődményei ellen azonban tényleg hatásos az antibiotikumos kezelés.

Forrás: wikipédia