A GERINCSÉRV SOKSZOR TÜNETMENTES

Ki tudja, milyen gerincproblémákkal érdemes orvoshoz fordulni? A gerincben kialakuló degeneratív elváltozásokat - többek között a gerincsérvet vagy porckorongsérvet is - sérülések vagy statikai rendellenességek okozhatják. A reumatológus szakorvos dolga, hogy megkeresse a fájdalom mögött megbúvó okokat.

Az izmok, szalagok, a csigolyák túlterhelése során a leggyengébb pontokon, a porckorongokban alakulnak ki maradandó károsodások. Így alakul ki például a porckorongsérv is. A túlterhelés vagy gerincferdülés miatt számos egyéb probléma is kialakulhat, ami szintén nagy fájdalommal jár. Az ágyéki derékfájdalmat (lumbágót) legtöbbször a helytelen testtartás és a túl kevés vagy nem megfelelő testmozgás miatt kialakult ágyékrészi gerinc túlzott terhelése okozza. A derékfájdalom hátterében más okok is állhatnak. Ilyen a gerincsérv, a csigolyák elmozdulása, a gerincferdülés, a gerinccsatorna szűkülete, a keresztcsonti gyulladás, vagy a gerinctumor is.  

MIKOR MENJÜNK ORVOSHOZ?
#1. Ha a gerincoszlop egy bizonyos régiójában érzünk erős fájdalmat vagy nyilallást.
#2. Ha a fájdalom krónikussá válik és a pihentetés sem szünteti meg a panaszokat
#3. Ha a reggeli ébredés után erőteljes derékfájdalom vagy gerincmerevség jelentkezik.
#4. Ha éjszaka felébredünk a derékfájdalmunkra.

HOGYAN ALAKUL KI A PORCKORONGSÉRV?

Ha a porckorong külső rostos gyűrűje megsérül vagy elgyengül, belső kocsonyás állománya kitüremkedik vagy kiszakad a helyéről ezáltal nyomás alá helyezve a gerincvelői idegeket, akkor porckorongsérvről beszélünk. Az esetek többségében szerencsére nem ennyire súlyos a helyzet.  A porckorongsérv kezdődő tüneteinek felismerése esetén a betegség megelőzhető, vagy, ha időben elkapták, a porckorong aktuális állapota szinten tartható.  

MITŐL ALAKUL KI A GERINCSÉRV?

A gerincsérv a legtöbb esetben egy egyszerű hát- vagy derékfájással kezdődik. A derékfájdalom mellé a végtagokba kisugárzó erős fájdalom és zsibbadás társulhat. Emellett az érintett végtagban izomgyengeség alakulhat ki.

Akinek gerincsérve van, az több, mint valószínű, hogy keveset mozog, mivel ezt az állapotot a mozgásszegény életmód triggereli.  Azoknál az embereknél, akik nem erősítik a gerincet támasztó hátizmokat, sokkal nagyobb esetben alakulhat ki gerincsérv.

Sajnos az ülőmunkát végzők számára sincs jóhírünk. Az ő esetükben a helytelen testtartás fokozza a deréki- és ágyéki gerincsérv kialakulását. Érdekes, hogy ugyanakkor egyes sportok is fokozhatják a gerincsérv kialakulását vagy rosszabbodását. Mire gondolunk? Ha a sportolás alatt nagy súlyokkal dolgozunk, az emeléskor a kitüremkedő, de még tünetmentes porckorongok akár egy rossz mozdulat hatására is kiszakadhatnak a helyükről, ez pedig amellett, hogy nagyfokú fájdalommal jár együtt, súlyosbítja a kialakult gerincsérvet.

SOKSZOR TÜNETMENTES

Talán meglepő, de a gerincsérv sok esetben nem okoz semmilyen tünetet. Ha mégis, akkor csak enyhe fájdalmakra panaszkodik a páciens. Előfordulhat, hogy lokálisan egyáltalán nem jelentkezik a probléma, egyedül a lábakba nyilalló, áramütéshez hasonló erős fájdalom figyelmeztet arra, hogy baj van. 

Hogyan segíthetünk a dolgon? A legfontosabb, hogy menjünk el orvoshoz. Inkább ő mondja azt, hogy nincs semmi baj, minthogy mi ne vegyük komolyan, és később eszkalálódjon a helyzet. Ha pedig nem vaklárma, és tényleg gerincsérvvel állunk szemben, a kímélő életmód mellett mozogjunk sokat, járjunk gyógytornára és fizikoterápiára! Ezek segítségével akár teljesen fájdalommentessé válhatunk. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a gyógytorna és a fizikoterápia mellett gyógyszeres kezelésre is szükség van. Ennek legfontosabb elemei a gyulladáscsökkentők, az erős fájdalomcsillapítók és az izomlazítók.

AMIKOR A MŰTÉT ELKERÜLHETETLEN

Szerencsére a porckorongsérvvel küzdő betegek kilencven százalékánál eredményes a konzervatív kezelés, de mindig akadnak olyan esetek amikor a műtét nem elkerülhető. Ilyen a lábfejek bénulásával együtt járó vizelési vagy székletürítési zavar, és a szintén a lábfejek bénulásához társuló fájdalmas, egyoldali porckorongsérv is. Ilyenkor több ideggyök is károsul.

Relatív műtéti indikációt jelent a konzervatív terápia ellenére sem múló, erős fájdalmakkal járó, egyetlen ideggyököt érintő porckorongsérv. Ebben az esetben a műtét szükségessége függ a beteg fájdalomküszöbétől is.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont reumatológus szakorvosának, Dr. Mangel Zsoltnak az  együttműködésével jött létre.