AZ ORRSÖVÉNYFERDÜLÉS CSAK MŰTÉTTEL SZÜNTETHETŐ MEG

Sokan gondolják azt, hogy a horkolást csak és kizárólag orrsövényferdülés okozhatja, pedig ez nem igaz. Az éjszakai hangzavarnak jóval több oka lehet, és ezek közül csak az egyik az orrsövényferdülés. De mi ez tulajdonképpen? Hogyan orvosolhatjuk? Dr. Horváth Tamás Phd. fül-orr-gégész igazít el minket a rendellenességgel kapcsolatos információk között.

Az orrsövény az orrüreget hosszában két részre osztó, részben porcos, részben csontos elválasztó lemez. A ferdeség oka általában az, hogy az arckoponya fejlődése során az orrsövény nagyobbra nő, mint a rendelkezésre álló hely, ezért deformálódik. Emellett persze külső behatás miatt is ferdülhet az orrsövény, gondoljunk csak egy-egy, az orrot ért komolyabb traumára, balesetre vagy ütésre, de ezek az események szerencsére elég ritkán fordulnak elő.

MÁS AZ ELMÉLET, MINT A GYAKORLAT

Az orrsövény elméletben az orrüreget két szimmetrikus félre osztja, és valahol a középvonalban helyezkedik el, a gyakorlat azonban mást mutat. Mivel maga az orrsövény –  az esetek nagy részében –  alaphelyzetben is ferde valamennyire, ezért az egyik orrüreg általában általában tágasabb, mint a másik. A ferdeség alakjától, jellegétől függően például az sem ritka, hogy az orrüreg első felében az egyik, a hátsóbb szakaszán pedig a másik orrfél a szűkebb.


HA BEDUGUL, HA HORKOL

A legtöbb embernél az orrsövényferdülés okozta szűkület, illetve az orrlégzési aszimmetria nem zavaró. Ugyanakkor azonban az orrsövényferdülés miatt lehet egyféle folyamatos orrbedugulás érzésünk is, az egyik oldalon éppúgy, mint a másikon (vagy rosszabb esetben mindkettőn). Ha például valakinek folyamatosan be van dugulva az orra, és emiatt horkol is, akkor egy egyszerűbb fizikális vizsgálattal eldönthető, hogy orrsövényferdüléssel állunk-e szemben. Ha igen, akkor érdemes elgondolkodni egy orrsövényműtéten. Ha orrdugulás nélkül horkol valaki, akkor viszont a műtét nem old meg semmit.

Ritkábban, de előfordulhat, hogy orrsövényferdülés esetén a szaglásunk kifejezetten rossz lesz, tapasztalhatunk az orrban teltségérzést, esetleg légúti megbetegedés esetén több előre- vagy hátracsorgó váladékkal is szembe találhatjuk magunkat. Ráadásul, ha az orrsövényünk valamelyik oldali arcüreg természetes szájadéka felé nyúlik, tehát arra ferde, akkor zavarhatja annak szellőzését is, ezzel pedig visszatérő vagy krónikus arcüregi problémához, gyulladáshoz is vezethet.

CSAK MŰTÉTILEG KEZELHETŐ

A rendellenesség feltárása során szerencsére általában egy sima orr vizsgálattal, esetleg orr endoszkópiával meg tudják állapítani, hogy ferde-e az orrsövény. Ha a beteg panaszai egyértelműek (mondjuk a bal orrfele dugul, és azt látják, hogy az orrsövénye balra ferde), akkor nincs szükség további vizsgálatra. Ha a panaszok bizonytalanok, vagy azok jellege alapján felmerül más betegség, például krónikus melléküreggyulladás, vagy allergia lehetősége, akkor a szakorvos kifejezetten ezirányú –  orrmelléküreg CT, allergológiai kivizsgálás –  vizsgálatokat kér majd.

Az orrsövényferdülésre az egyetlen megoldás a műtét. Nincs a világon olyan gyógyszer, ami egy elferdült porcot vagy csontot ki tudna egyenesíteni. Jó hír, hogy ez ma már rutinbeavatkozásnak számít. A kórházban töltött éjszakák száma is csak egy. A modern orvostudománynak hála az operációt követően tamponra sem feltétlenül van szükség. Ha pedig minden simán ment, akkor nagy fájdalmakra sem kell számítani, és 10-14 nappal a műtét után az egykor orrsövényferdüléssel diagnosztizált, immár gyógyult beteg vissza is zökkenhet a normál, hétköznapi kerékvágásba.HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk Dr. Horváth Tamás Phd. fül-orr-gégész együttműködésével készült.