AZ AGYSÉRÜLÉS NEM MINDIG JÁR SÚLYOS TÜNETEKKEL


Gyermekkorban és időskorban elég gyakoriak a fejsérülések. A gyerekek folyamatosan mozognak, nagyobb esélyük van rosszul esni, az idős emberek pedig elesettebbek, mozgásuk bizonytalan, ami ebben a téli időszakban, a jeges, csúszós utakon nagyobb eséllyel végződik balesettel.

Az agysérülés lehet agyrázkódás, agyzúzódás és koponyaűri bevérzés is.

AGYRÁZKÓDÁS VAGY AGYZÚZÓDÁS?

Agyrázkódás esetén az agy a koponyacsontnak ütközik és reverzibilis károkat szenved. Képalkotó vizsgálatokkal az agyrázkódás nem mutatható ki, csak a tüneteit észleljük: rövid eszméletvesztés, hányinger, hányás, aluszékonyság. Ilyenkor néhány nap szigorú pihenésre, megfigyelésre lehet szükséges, emellett néhány hét sportfelmentés javasolt a teljes gyógyulásig. Az agyrázkódás gyakori gyermekeknél, legtöbbször elesés, leesés kapcsán következik be, de autóbalesetben keletkezett fejsérülés, illetve az ütközésből fakadó hirtelen lassulás is okozhat agyrázkódást. Gyakori az is, hogy labdával fejberúgnak valakit, és emiatt lesz agyrázkódása.

Az agyzúzódás súlyosabb, de ritkábban fordul elő, mint az agyrázkódás. Ilyenkor az agyat a koponyát ért ütés hatására valódi sérülés éri. A agyrázkódásra hajazó tünetek súlyosabbak, tovább tartanak és úgynevezett neurológiai góctünet (görcsrohamok, végtagi érzés-, mozgáskiesés, szemmozgási zavarok, kettőslátás) is jelentkezhet, ami egy bizonyos agyi régió sérülésére utal. Bár - különösen gyermekkorban - az agyzúzódás is képes regenerálódni, bizonyos mértékű eltérések a gyógyulást követően is megmaradhatnak. A legsúlyosabb koponyasérülés során a megsérült agyi erek koponyaűri vérzést okoznak, ami különösen veszélyes lehet, mert a folyamatosan növekvő vérömleny miatt az agynak egyre kisebb helyen kell elférnie a koponyában, ez pedig életveszélyes állapotot okoz.  


MI UTALHAT KOPONYASÉRÜLÉSRE?

A leggyakoribb koponyacsont törés a koponyaboltozat törése. Ez a legtöbbször nagy duzzanattal jár, de csecsemő és kisgyermekkorban sokszor nem is társul hozzá más tünet, a gyermek látszólag jól van. Mivel ebben az esetben elég nagy a lehetőség a már korábban is említett koponyaűri vérzésre, ezért feltétlenül szükséges, hogy orvosi felügyelet alatt legyen a gyerek. Természetesen a koponyacsonttöréshez – amennyiben agysérülés is történt – súlyos tünetek is társulhatnak.


A DIAGNÓZISHOZ VEZETŐ ÚT


A fizikális és neurológiai vizsgálat szerepe nagyon fontos. Ezt követi a koponya rtg felvétel, amely a koponyaboltozat vonalas töréseit is jól mutatja. Belső vérzés alapos gyanúja esetén az orvos koponya CT-t vagy MR vizsgálatot ír elő.

Nagyon fontos, hogy ilyen sérülés elszenvedése esetén a gyerek hónapokig semmit sem sportolhat, többek között azért, hogy amennyire lehetséges, csökkentsük a fejsérülések kockázatát. Agyrázkódást követően is szigorúan be kell tartani a két-három hét sportmentességet, ugyanis a nem kellően kipihent betegség később például krónikus fejfájás képében is visszatérhet.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk Dr. Petrovics András együttműködésével készült.