A HÁNYÁSTÓL ÉS A HASMENÉSTŐL IS KISZÁRADHAT A GYEREK

Minden családban előfordulhat, hogy egy, a szervezetben előforduló vírus, baktérium, vagy esetleg parazita hányást-hasmenést okoz. Amire számítanunk kell ilyenkor, az az, hogy a gyomor- és bélrendszer fertőzése miatt kialakuló tünetek szövődményeként kiszáradás jöhet létre.

Kiszáradásról akkor beszélünk, ha a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el.

A BEVITT MENNYISÉGET RÖGZÍTENI KELL

Ezeknél a megbetegedéseknél nagyon fontos, hogy a szülők mindent dokumentáljanak. Mire gondolunk? Arra, hogy mikor és mennyit evett és ivott a gyerek. Természetesen azt nem tudják pontosan megmondani, mennyit folyadékot veszített, de egy pici, még pelenkás csecsemő esetében a tele pelenka súlya iránymutató lehet. Azt azért általában minden szülő tudja, hogy

minél többször hány a gyerek, vagy minél több hasmenése van, annál nagyobb az esély arra, hogy a kórházban kössenek ki.

MELYIK ROSSZABB, A HÁNYÁS, VAGY A HASMENÉS?

A hányás. Miért? Mert amikor folyamatos hányingerrel küzd a gyerek, akkor sem enni, sem inni nem igazán akar. Ebben az esetben a folyadékot csak nagyon óvatosan, kortyonként adjuk neki.

A kevesebb ilyenkor több. A folyadék mennyisége befolyásolja a hányingert,

a nagyobb mennyiség nem jó a gyomornak, hányást válthat ki. A hasmenés ebből a szempontból jobb, különösen, ha a gyermek jól itatható.

Mindkét esetben érdemes úgynevezett rehidratáló porokat, italokat alkalmazni, ezekkel pótolva a folyadékvesztéssel a szervezetből hiányzó ásványi anyagokat, és az energiabevitel szempontjából nagyon fontos cukrot. Ezek a készítmények egyébként a folyadék és elektrolit egyensúly helyreállításában is segítenek, ami egy enyhébb kiszáradásnál perdöntő lehet.

Ha hányás és hasmenés is fennáll, akkor a folyadékvesztés sokkal gyorsabb, ennek következményeként pedig a gyerek is hamarabb kiszáradhat.

Ez pedig annál hamarabb következik be, minél kisebb a testsúlya.


SÚLYOSBÍTÓ TÉNYEZŐK

Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek vele: ha a tünetekhez láz is társul, a folyadékvesztés üteme sokkal gyorsabb, mint ha csak a hányással és a hasmenéssel kell megküzdenie a szervezetnek. Ezért is

nagyon fontos időben felismerni a kiszáradás jeleit. Ezek a karikás szemek, a száraz ajkak, a ráncolható bőr, és az acetonos lehelet.

Nagy a baj, ha nem, vagy alig pisil a gyermek. Csecsemőknél intő jel, ha száraz a pelenka. Minden korosztályban alarmírozó jelzés, ha a folyamatos folyadékvesztés mellett kifejezett bágyadtságot, aluszékonyságot észlelünk. Honnan tudjuk, hogy mikor kell orvoshoz fordulnunk? Ha rossz érzésünk van, kétségek között hányodunk, jobb, ha nem mi döntjük el, mi a következő lépés. Bízzuk ezt inkább a szakemberre!

Jó tudni, hogy

a hányós, hasmenéses gyerekek állapota gyorsan változhat, lehet, hogy csak az orvosi vizsgálat után egy-két órával lesz rosszabbul.

Ilyenkor ne várjunk arra, hogy majd jobban lesz, értesítsük a fejleményekről a gyereket korábban ellátó orvost.


FORRÁS: bethesda.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?
A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével jött létre.