HÚZOGASSUK VAGY NE HÚZOGASSUK? EZ ITT A KÉRDÉS!


A fiús anyukák örökös félelme, hogy valamit elnéznek azokkal az egészségügyi problémákkal kapcsolatban, amik kifejezetten fiúknál fordulnak csak elő. Aggodalomra semmi ok! Segítünk tisztán látni néhány alapvető kérdésben!

#1

TÉVHIT: Ha a fitymabőr 3-6 éves korban még mindig nem húzható fel teljesen, akkor mindenképpen műtéti megoldásra van szükség.


TÉNY

A fitymaszűkület egy olyan állapot, amikor a fitymagyűrű szűkebb a makk átmérőjénél, ezért nem húzható hátra. 1-3 éves korig normálisan is előfordul, ezt hívjuk élettani fitymaszűkületnek. Ha az enyhe szűkület nem okoz különösebb problémát és nincs gyulladás sem, akkor általában a fityma tornáztatása megoldja a problémát.


MAGYARÁZAT

A fitymabőr rugalmas szövet. A kellő tágulat elérése érdekében a fitymatorna során fokozatosan szoktatjuk hozzá a bőrt a táguláshoz, ami annyit jelent, hogy mindig csak annyira húzzuk fel a makkról a bőrt, amennyire még nem kényelmetlen a gyereknek. A fitymatorna sikerességéhez a fokozatosság és a rendszeresség jelenti a kulcsot. Élettani fitymaszűkület esetén legkésőbb kamaszkorra általában magától is megoldódik a dolog.

#2

TÉVHIT: A fitymabőr eltávolítását követő kellemetlen érzés örökre megmarad.


TÉNY

A műtétet követően a makkot nem fedi bőr, ezt az érzést meg kell szoknia a gyereknek.


MAGYARÁZAT
A műtét során a sérült bőr egészét eltávolítják, de ez semmilyen hátránnyal nem jár. Tény, hogy a makk a kezdeti időkben átmenetileg érzékeny lehet.

#3

TÉVHIT: A férfi meddőség oka a herevisszér-tágulat.

TÉNY

A férfi meddőségnek számos oka lehet.


MAGYARÁZAT

A herevisszeresség önmagában nem okoz meddőséget. A betegség miatt azonban emelkedhet a herékben a hőmérséklet, ami hosszú távon a spermiumképződés károsodásához vezet. 

#4

TÉVHIT: A herecsavarodás nem igényel sürgősségi beavatkozást.


TÉNY

A herecsavarodást az észleléstől számított 4-6 órán belül meg kell szüntetni, máskülönben az érintett here súlyosan károsodni fog.

MAGYARÁZAT

A herecsavarodást mindenképpen műtétileg kell helyrehozni. A beavatkozás során a szakorvos visszacsavarja a herét a helyére, és rögzíti azt. Nagyon fontos, hogy a műtét a fent említett időintervallumon belül megtörténjen.


A cikk Dr. Petrovics András gyermeksebész együttműködésével készült.