GYERMEKKORI FERTŐZŐ SZEMBETEGSÉGEK: AZ ÁRPA

Az árpa az a szemészeti megbetegedés, amivel sokan már egészen korán, gyermekkorukban találkoznak. Fájó, vöröses színű csomó a szemhéjon, ugye ismerős? De hogy mi okozza, vagy hogyan lehet a legegyszerűbben eltüntetni, azzal kevesen vannak tisztában.

Az árpa a szemhéjszéli mirigyek akut gyulladása, pattanásszerű elváltozás a szemhéjon. A szemnek ez a betegsége viszonylag gyakran előfordul, de ha többször megjelenik, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert a cukorbetegség is okozhat árpát.

Az alsó vagy felső szemhéjon elhelyezkedő fájdalmas elváltozás a szemen levő mirigyek kivezető csövének elzáródása miatt alakul ki, ilyenkor a váladék csak nehézkesen vagy alig tud kiürülni. A pangó váladék táptalajt biztosít a bőrön levő baktériumoknak, amelyek elszaporodásával a szemhéj adott része begyullad. Az árpa tünetei könnyen felismerhetők: szemhéjszéli fájdalom, pirosság, duzzanat, tapintható csomó, melynek a közepén gyakran látható gennycsomócska is. A panaszos terület megtekintésével, megtapintásával viszonylag egyszerűen diagnosztizálható betegség.

AZ ÁRPA TÍPUSAI

Külső árpa – A szempilla szőrtüszőjének és a hozzá csatlakozó Zeiss mirigyeknek baktériumok által okozott gyulladása.
Belső árpa – A Meibom-mirigyek gyulladása, melyet szintén baktérium okoz.
Jégárpa – A Meibom-mirigyek krónikus steril gyulladása. A mirigyek kivezető csövének elzáródásával és a mirigy váladékának felhalmozódásával jár. A jégárpa csomója fájdalmatlan, de magától nem tűnik el. Eltávolításához minden esetben műtétre van szükség. Ismételt megjelenése esetén a kezelőorvos szövettani vizsgálatot kérhet, hogy kizárja a rosszindulatú Meibom-mirigy-carcinomát.


A CÉL A VÁLADÉK KIÜRÜLÉSE

Az árpa gyógyítása során a cél, hogy a pangó váladék kiürüljön, a gyulladás pedig eltűnjön. Megjelenése esetén érdemes a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható antibiotikumos kenőcsöt használni naponta három-négy alkalommal, estére pedig párakötést felhelyezni. Ez addig ismétljük, amíg az árpa ki nem fakad, ami akár egy egész hetet is igénybe vehet. Amennyiben a duzzanat nem múlik el egy hét alatt vagy rosszabb lesz, mindenképpen keressünk fel egy szemészt! Ha erre kerül a sor, a szakorvos a genny kiürülésének meggyorsítása érdekében gyakran kis metszést ejt a csomó csúcsán.


PÁRAKÖTÉS
#1 A szemhéjat és a szemrést jó vastagon kenjük be antibiotikumos szemkenőccsel!
#2 Csukott szemre rakjunk száraz, tiszta vattakorongot vagy gézlapot!
#3 Felforralt, majd testmelegre hűtött vízbe mártsunk bele vattakorongot vagy gézlapot! Jól nyomkodjuk ki a vizet belőle, majd helyezzük egy másik, száraz vattakorongra, gézlapra!
#4 Nejlonból vagy frissentartó fóliából vágjunk akkora darabot, hogy a vattakorongot vagy gézlapot lefedje. Ezeket tegyük rá az eddig felhelyezett vattakorongra, gézlapokra!
#5 Ragtapasszal ragasszuk körbe ügyelve arra, hogy a homlokon és az arcon is jól rögzüljön a kötés!
#6 A meleg folyamatos biztosítása érdekében tekerjük körül egy sállal is, kalózosan megkötve a fejen.
#7 Hagyjuk három-négy órán keresztül, vagy akár egész éjszakán át hatni, ezt követően távolítsuk el!


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szemész szakorvosának, Dr. Kovács Szabinának az együttműködésével készült.