ROVARCSÍPÉSEK:

CSALÁNKIÜTÉSTŐL AZ ANAFILAXIÁS SOKKIG

Végre elérkezett a várva-várt nyári pihenés. Kirándulunk, túrázunk, a szép, napos időnek köszönhetően időnk nagy részét a szabadban töltjük. Azonban néhány alattomos rovar képes megkeseríteni a felüdülésre szánt szabadságunkat. Dr. Csitos Ágnes, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza megosztja velünk, milyen rovarcsípésekkel találkozhatunk nyaranta, és hogy mire kell odafigyelnünk, ha megtörtént a baj.

Nyáron a leggyakoribbak a szúnyog-, bolha-, pók-, méh- és darázs-, illetve kullancscsípések. Elsősorban kisszámú, főleg végtagokon előforduló bőrtünet esetén kell gondolnunk rovarcsípésre.

A TÜNETEK SZÉLES SKÁLÁN MOZOGNAK

Bár a rovarcsípések nagyon különbözőek lehetnek, egyvalami egészen biztosan közös bennük: a csípések helyén csaknem minden esetben megtaláljuk a szúrcsatornát. A kisebb-nagyobb vöröses udvarral körülvett szúrcsatorna a bőrelváltozás centrumában található, azonban a reakció hevessége a bőrbe jutó méreganyagtól és az egyéni érzékenységtől függ. A tünetek az enyhe bőrpírtól a heves, általános tüneteket okozó allergiás reakcióig széles skálán mozognak. Jó hír, hogy a csípések számából, alakjából, és méretéből következtetni lehet az okozóra.

A ROVARCSÍPÉSEK FAJTÁI


A csípés okozta kellemetlenségen túl ezek a rovarok betegségeket is terjeszthetnek. 
SZÚNYOGCSÍPÉS: Vízparton különösen gyakori, csípés helyén csalánkiütéshez hasonló bőrpír és duzzanat jelentkezik. Vakarásra a tünet erősödik.
BOLHACSÍPÉS: Kutyáról, macskáról kerül az ember bőrére, így állattartóknál okoz panaszokat
Apró, 1-3 miliméteres vörös, bevérzett tüneteket okoz, főleg a lábakon. Kínzó viszketéssel társul.

PÓKCSÍPÉS: Gyakran fájdalmas, bevérzett tünetet látunk.
MÉH- ÉS DARÁZSCSÍPÉS: Kifejezetten fájdalmas, erős duzzanattal és bőrpírral jelentkezik.
Méreganyaguk jellege miatt (erős allergén) az allergiás reakció, így általános tünetek (izzadás, hányinger, rosszullét, ájulás) jelentkezésének veszélye nagy, ritkán a korábban már tárgyalt anafilaxiás sokk halálhoz vezet. 

A KULLANCSOK HARAPÁSA FÁJDALMATLAN 


A kullancscsípésben az a veszélyes, hogy ugyan nem okoz fájdalmat, mégis komoly problémákat okozhat. Orvosi jelentőségét az általa terjesztett Lyme-kór, illetve vírus okozta agyhártya- és agyvelőgyulladás adja. A kullancsok által terjesztett Borrelia burgdorferi baktérium okozta fertőzés a Lyme-kór. A kullancscsípésről sokan nem tudják, hogy világszerte ez a leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség. Hazánkban is nagyon sokan fertőződnek meg vele.

A Lyme-kór első tünetei a csípést követő három hónapban jelentkeznek. Gyakran láthatunk a csípés helyén akár húsz-harminc centriméterre is megnövő, gyűrűszerű vörös foltot (erythema chronicum migrans). Ritkábban találkozunk olyan influenzaszerű általános tünetekkel, mint a láz vagy az izomgyengeség. A bőrtünet egyébként lényegesen többször fordul elő. Szintén a borrelia fertőzéshez köthető bőrelváltozás a fülcimpa lilásvörös, fájdalmatlan duzzanata (lymphocytoma cutis), ami különösen gyermekkorban fordul elő. Nagydózisú antibiotikummal a betegség gyógyítható.

A fel nem ismert fertőzés azonban évek, évtizedek alatt súlyos neurológiai, ízületi, vagy akár kardiológiai szövődményekhez is vezethet. Az agyvelőgyulladás szerecsére nagyon ritka kórkép, ez ellen védőoltással védekezhetünk.

HOGYAN KEZELJÜK A CSÍPÉSEKET?

A rovarcsípés helyén jelentkező viszkető, fájó duzzanatokra házi praktikaként a jeges borogatást javasolja Dr. Csitos Ágnes. A gyógyszertárakban több hűsítő, nyugtató készítmény is kapható spray vagy krém formájában. Kifejezett bőrpír és duzzanat esetén recept nélkül is kapható antihisztamin tablettát vagy cseppet is alkalmazhatunk. Allergiás reakció esetén a csípést követően hirtelen megduzzadhat a nyelv és a torok, valamint sápadtságra és erős izzadásra is számíthatunk.

Mivel a sokat vitatott kalcium antiallergén hatása nem igazolt, alkalmazása allergiás esetekben teljesen felesleges. Ha azonban fent említett súlyos tüneteket tapasztaljuk, az adrenalin-injekció beadása a megoldás. Ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk valamelyik rovar csípésére, célszerű, ha mindig van nálunk egy úgynevezett EPIPEN injekció, ami rovarcsípések vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) sürgősségi kezelésére alkalmazható. Ha mégsincs, akkor ne várjunk semmire, azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt! Az életünk múlhat rajta.

Amennyiben a bőrünkben kullancsot találunk, a patikákban kapható kullancskiszedő rugós acélcsipesszel szabaduljunk meg a vérszívótól, lehetőleg a kullancs testének összenyomása nélkül! Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy nagyanyáink módszere a kullancs zsírral vagy olajjal történő kicsalogatásával követendő példa, a terület olajozása és a kullancs kézzel való eltávolítása szigorúan tilos!

A legfontosabb mindig a rovarcsípés kivédése! Minden szabadtéri szabadidős tevékenység – kirándulások, erdei túrák tervezése, füves-bokros területek, vízpartok – látogatása előtt javasolt rovarriasztószerek (krém, spray, karperec, vagy füstölő) beszerzése, illetve kirándulásokat követően a rendszeres önvizsgálat.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?FORRÁS: wikipedia.hu

A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza, Dr. Csitos Ágnes együttműködésével készült.