KONTAKTLENCSE, AZ ALTERNATÍV MEGOLDÁS

Szemészeti problémák esetén az orvosok gyakran ajánlják a szemüveg alternatívájaként a kontaktlencséket. Milyen fajtái vannak? Mit érdemes tudni róluk? Utánajártunk, hogy Önöknek már ne kelljen!

A kontaktlencséket használati idejüket tekintve több típusba csoportosíthatjuk.

#1 ÉVES LENCSÉK

Az úgynevezett éves viselésű kontaktlencsék 6-12 hónapig őrzik meg minőségüket. Ezek a lencséket napközben hordjuk, este lefekvés előtt pedig kivesszük őket. Azoknak, akik életükben először használják pket, fokozatosan kell növelniük a hordási időt egészen addig, amíg el nem érik a maximálisan ajánlott határértéket. 

#2 HAVI LENCSÉK

A havi lencsék jelenleg a legnépszerűbbek. Ennek javarészt az az oka, hogy a kontaktlencsék hordási ideje világszerte csökken. Minél rövidebb ez az idő, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a használatukkal egyidőben nem várt, nem kívánt tünetek is megjelennek. Hogyan fordulhat ez elő? A páciens saját fehérjéi a lencsén maradva öregszenek és cserélődnek. Bizonyos idő elteltével az immunrendszer ezeket az elöregedett fehérjéket idegen testnek tekinti, melynek eredményeképpen egy úgynevezett válasz-immunreakció kezdődik meg a szervezetben. A lencsék gyakori cseréje tehát egészségügyi okokból ajánlott.

Léteznek olyan lágy lencsék is, amelyeket huzamosabb ideig (két hét-egy hónap) folyamatosan viselhetünk. Ez azt is jelenti, hogy végre aludni is lehet a lencsében, nem szükséges minden reggel behelyezni, esténként pedig kivenni, tisztítani és fertőtleníteni őket.

#3 NAPI LENCSÉK

Az egynapos lencsék minden kétséget kizáróan a legegészségesebb és legbiztonságosabb megoldást jelentik a kontaktlencse-viselők számára. Minden reggel új, steril lágy lencsét kell a szemre helyezni, este pedig levétel után egyszerűen ki kell őket dobni.

#4 SZAVATOSSÁG


A kontaktlencsék használati ideje a lencsék öregedési fokával és sebességével függ össze. Ez a folyamat a steril csomagolás (blister) kibontásakor és a könnyel vagy ápolószerekkel való érintkezéskor kezdődik. Mivel a lencsék elhasználtsági fokát ambuláns körülmények között nagyon nehéz ellenőrizni, az úgynevezett tervezett csere rendszerének köszönhetően könnyedén megelőzhető a már korábban is említett fehérje lerakódás, ami - a használati idő túllépése esetén - gyakran okozhat panaszokat.

A használhatóság garanciája tehát a lencsék tervszerű cseréje és a megfelelő ápolási rendszer alkalmazása, illetve egyszer használatos vagy kiterjesztett viselésű lencsék használata. Az ilyen típusú lencsék ideális megoldást jelentenek, mivel nem igényelnek semmilyen ápolást.


NOTA BENE!

Fontos, hogy csak az adott páciens számára felírt kontaktlencsét használjuk és ne viseljük másoktól kapott, ismeretlen eredetű termékeket! A betanítást mindig kontaktlencse illesztő szakember (szemész orvos kontaktológus, optometrista, szemészeti assszisztens) végezze el!

Gyermekkorban 8-9 éves kortól leginkább napi csere idejű, illetve két hetes kihordású kontaktlencsék ajánlottak.

Szülőként mindig helyezzünk nagy hangsúlyt a lencsék kezelésének, tisztántartásának, felhelyezésének és kivételének elsajátítására. Panasz esetén a kontaktlencsét azonnal vegyük ki, és forduljunk orvoshoz!HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Csalogány Optika szakértőjének - Dr. Ürge Andrea szemészorvos – közreműködésével jött létre.