MILYEN A JÓ CIPŐ? 

Milyen cipőt vegyek a gyereknek? Milyen cipőt vegyek magamnak? Mi az ideális választás? A cipők kialakítása gyermekkorban a láb fejlődése szempontjából, felnőttkorban pedig a láb egészségének megőrzése szempontjából fontos.

#1

TÉVHIT: Fontos, hogy már a gyerek első cipője is kérges, kemény talpú legyen.


TÉNY

Egyik véglet sem jó. Az sem, ha a cipő talpa nagyon kemény, de az sem, ha egyáltalán nem az.

MAGYARÁZAT

Annyira legyen vastag a talp, hogy elnyelje az út egyenetlenségeit, a rajta található kavicsokat, göröngyüket ne érezze a gyerek. Emellett lényeges, hogy rugalmas legyen és ne csússzon.

#2

TÉVHIT: Csak a lapos sarkú cipő az egészséges.


TÉNY

Szakemberek szerint a túl magas (öt centiméternél nagyobb) sarok a középtalp túlzott terhelése miatt kevésbé szerencsés választás, ugyanakkor azonban az sem ideális, ha nincs sarka a cipőnek, és túl lapos a talpa.

MAGYARÁZAT

Egy lapos talpú, sarok nélküli cipőben járás közben a sarok csillapítás nélkül ütődik a talajhoz. Ez több szempontból is problémás. Előfordulhat, hogy túlfeszül az Achilles-ín, ahogy az is, hogy a sarkunk túlterhelődik és fájdalmassá válik. Jó, ha tudjuk, hogy ilyenkor a járás során az ízületek a bokától egészen a nyakcsigolyákig terhelésnek vannak kitéve.

#3

TÉVHIT: Lúdtalpbetét kell a gyermek lábának egészséges fejlődéséhez.


TÉNY

Minden csecsemő lúdtalpasan születik, a láb boltozatai csak később alakulnak ki.

MAGYARÁZAT

Mivel a kisgyerekek lábának kezdetben teljesen természetes állapota a lúdtalp, ezért fontos, hogy a gyerekcipő belülről lapos legyen, és semmiképp se legyen a belsejében lúdtalpbetét. Miért? Mert a járás közbeni helyes lábtartás kialakulásához a gyereknek a cipőben is le kell tudni tennie a sarkát, a talpának pedig végig kell gördülnie benne, és ha a cipőben betét van, akkor ez az egész folyamat nem megy végbe. Nem beszélve arról, hogy ha egy betét tartja a lábat, akkor az izmok nincsenek a lábboltozatok kialakítására kényszerítve.

#4

TÉVHIT: Nem adhatunk a gyerekre használt, örökölt cipőt.

TÉNY

Kisgyerekkorban a lábak még nem nagyon hagynak nyomot a cipőn. Egy jó cipő ebben a korban két gyereket is kiszolgálhat.

MAGYARÁZAT

Ha a cipő ortopédiailag nem kifogásolható, tehát nincs kitaposva és tart a kérge, akkor nyugodtan használhatja a második gyerek is.


Források: innen és innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház ortopéd főorvosának, Dr. Mező Róbertnek az együttműködésével készült.