GYERMEKKORI FERTŐZŐ SZEMBETEGSÉGEK: A KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS

A kötőhártya-gyulladás a szem gyakori, többnyire banális megbetegedése, ami általában egy-két hétig tart. Mivel nagyon sok gyerek átesik rajta, a legtöbb szülőnek egészen biztosan ismerősek a következő tünetek: vöröses, váladékozó szem reggelre sokszor összeragadó szempillákkal, duzzadt, viszkető szemhéjak, fényérzékenység és idegentestérzés. Ilyenkor nincs mire várni, irány az orvos!


A kötőhártya gyulladásos reakcióját több kóroki tényező is kiválthatja. Alapvetően két nagy csoport különíthető el, a fertőzéses és a nem-fertőzéses eredetűek. Fertőzést okozhatnak baktériumok, vírusok és gombák.


VÍRUSOS, BAKTERIÁLIS ÉS ALLERGIÁS EREDET
A vírusos kötőhártya-gyulladás a kötőhártya-gyulladások leggyakoribb típusa. Ilyenkor a vörös, váladékozó szem a betegség fő tünete. Ez a változat bizony nagyon fertőző: villámgyorsan terjed óvodákban, iskolákban, és úgy általában a nagyon zsúfolt helyeken.
A bakteriális kötőhártya-gyulladás szintén nagyon fertőző, de ebben az esetben nem vírusok, hanem baktériumok okozzák a problémát. Ilyenkor a gyulladt szem nagyon fáj és a bacik miatt rengeteg gennyet is termel.
Nem-fertőzéses eredetű kötőhártya gyulladás kialakulhat allergia, irritáció és más betegségek (például autoimmun betegségek) szövődményeként is, ilyenkor általában több héten keresztül fennállhat a gyulladás, azaz krónikussá válik. Fontos információ, hogy az allergia okozta kötőhártya-gyulladás nem fertőző. Tüneteit tekintve a szem itt is vörös, váladékozó, viszket, a szemhéjak pedig felpuffadhatnak.


NEM MINDIG JÓ AZ ANTIBIOTIKUMOS KEZELÉS

Az élet első négy hetében kialakult kötőhártya-gyulladások csecsemőkori kötőhártya gyulladásnak tekinthetőek. Ezekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert a csecsemők immunrendszere még nem alakult ki teljesen, ezért a szülés során a kötőhártyazsákba került kórokozók súlyos gyulladást válthatnak ki. Az ellátásuk szemész szakorvos által történik és szükség lehet a szemcseppek mellett általános antibiotikumos kezelésre is.

A kisgyermekkori kötőhártya-gyulladások okai és kezelése lényegében megegyezik a felnőttek kötőhártya-gyulladásával. Az előbbi esetben azt érdemes figyelembe venni, hogy a kicsik még kevésbé tudnak a higiéniára figyelni, ezért csak teljes gyógyulás esetén mehetnek közösségbe.
A kötőhártya gyulladás eredetének megfelelően célzott kezelés szükséges. Ez általában szemcseppel történik.

Fertőzés esetén antibiotikumos cseppek javasoltak, allergia esetén allergiaellenes és gyulladáscsökkentő szemcseppeket kell használni.

Irritáció esetén a kiváltó tényező megszüntetése és műkönny rendszeres használata már önmagában elegendő lehet.


FIGYELJÜNK ODA A HIGIÉNIÁRA

Természetesen – mint számos más megbetegedés esetén – itt is fontos szerepe van a megelőzésnek. Az egyik legfontosabb szabály, amit érdemes a kisgyerekeknek megtanítani, hogy

koszos kézzel ne nyúljanak a szemükhöz!

Felnőttek esetén kerti munka, vagy barkácsolás közben javasolt a védőszemüveg viselete, így megelőzhető, hogy idegen anyag kerüljön szembe. Ha hajlamosak vagyunk a szemszárazságra, sokat ülünk a monitor előtt, vagy szimplán csak idősebbek vagyunk , használjunk rendszeresen műkönnyet! Allergia esetén már a szezon kezdete előtt szerezzük be az allergiaellenes szemcseppet és a korábban említett műkönnyet is.


FORRÁS: Innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szemész szakorvosának, Dr. Kovács Szabinának az együttműködésével készült.