KÖZÉPFÜLGYULLADÁS: A VÉRBŐ, EREZETT DOBHÁRTYA INTŐ JEL

A fülfájást leggyakrabban a külső hallójárat, vagy a középfül gyulladása okozza. A betegség csecsemő és kisgyermekkorban észlelhető gyakoribb előfordulása részben a fül anatómiai felépítésével magyarázható.

Külső hallójáratnak a fülnyílástól a dobhártyáig terjedő részt, középfülnek a dobhártya mögötti részt nevezzük. A középfül a garat hátsó részével áll összeköttetésben. Ezen a viszonylag rövid, széles szakaszon – a fülkürtön – keresztül az orrból, garatból kórokozók juthatnak a középfülbe.

A VÁLADÉK ÚTJA A KÖZÉPFÜLIG

Az, hogy a baktériumok a fülkürtön keresztül közvetlenül a középfül üregébe jutnak, két dologtól függ:

  1. Az egyik, hogy a csecsemők általában hanyatt fekszenek, és ebben a testhelyzetben a kórokozók könnyebben eljuthatnak a fülkürtön keresztül a középfülbe.

  2. A másik, hogy a kicsik vagy egyáltalán nem tudnak orrot fújni, vagy nem fújnak jól, alaposan, ezért az orrban, garatban felhalmozódik a váladék, ami szintén elősegíti a középfül fertőződését.

Ezért fontos annyira az orrváladék eltávolítása, ami ebben az életkorban csak gondos orrszívás révén lehetséges. A gyulladás következménye a dobüregi izzadmány, ahol a baktériumok még jobban elszaporodnak és gennyedést okoznak. A  heveny középfül-gyulladás kialakulásának ez a leggyakoribb módja.

Mit tehet a szülő, ha a gyermekének megfájdul a füle? Ha a gyermeknek középfülgyulladása van, a fájdalom miatt sírós, nyűgös lesz, a gyulladás a dobhártyát feszítve erős fájdalmat és halláscsökkenést okoz. A betegséget olyan általános tünetek is kísérik, mint a magas láz, az étvágytalanság, de bágyadtság és hányás is előfordulhat. A láz- és fájdalomcsillapítás esszenciális, de ennél többet nem nagyon tudunk tenni. Egy orvosnak is feltétlenül látnia kell a kis beteget!

MI TÖRTÉNIK A FÜLÉSZETEN?

A fülészeti vizsgálatnak fontos része a külső hallójárat valamint a dobhártya megtekintése, amelyet fültükörrel végeznek el. A fültükri kép elsődleges fontosságú a középfülgyulladás diagnosztizálásában. Középfülgyulladás esetén az orvos erezett, vérbő, elődomborodó dobhártyát lát. A dobhártya domborodását a gyulladás következtében a dobhártya mögött felszaporodott gennygyülem vagy savós váladék okozza. A fül-orr-gégész ebben az esetben – előzetes érzéstelenítés után – a dobhártya megfelelő részén egy hegyes lándzsa segítségével éles szélű nyílást ejt, amelyen keresztül a genny, váladék a külső hallójárat felé szabadon távozhat. Ezt a gennyes váladékot aztán bakteriológiai tenyésztésre küldik, hogy megtudják, milyen kórokozó okozta a betegséget. A dobhártyán keletkezett seb néhány nap alatt meggyógyul.

Amennyiben nem jutottunk el időben a szakorvoshoz, és a dobhártya magától, a dobhártyát feszítő genny miatt kifakad, a dobhártyán szabálytalan repedés keletkezik, ez pedig sokkal lassabban, sokszor hegesedve gyógyul.


A középfülgyulladás kezelése során a fájdalomcsillapítás mellett csökkenteni kell a nyálkahártya duzzanatot, és el kell távolítani az orrban, garatban felszaporodott váladékot is. Ha a fül bakteriálisan felülfertőződött, antibiotikumos kezelésre van szükség.

Idővel, a gyermek növekedésével párhuzamosan a középfülgyulladás gyakorisága csökken, a fülkürt kevésbé tátongó, a gyermek kevesebbet fekszik hanyatt, megtanulja az orrát fújni, tehát kinőheti a betegséget. Ezért is van, hogy óvodásoknál és iskolásoknál a középfülgyulladás jóval ritkábban fordul elő, mint fiatalabb életkorban.

FORRÁS: Innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével készült.