AZ EPÉNEK KIEMELT SZEREPE VAN A KOLESZTERINHÁZTARTÁS SZABÁLYOZÁSÁBAN

Az epe segíti az emésztést, fontos szerepet játszik a testünkben található salakanyagok és koleszterin eltávolításában, valamint szabályozza a szervezetbe kerülő zsírok lebontását is. Hol található és miért annyira fontos? Ezúttal Dr. Kálmán Éva belgyógyász-nefrológus világít rá az epével kapcsolatos részletekre.

Az epe zöld színét a benne található epefestékeknek köszönheti. Maga az epe a májban termelődik: a májsejtek által termelt folyadék a májban található kis epeutakban gyűlik össze, majd az epevezetékeken át jut ki a májból és kerül az epehólyagba. Két fontos feladata van. Egyrészt segít a zsírok emésztésében és felszívódásában, másrészt oroszlánrésze van abban is, hogy szervezet számára feleslegessé vált salakanyagok és koleszterin kikerüljenek a testünkből.

AZ EPE KÖRFORGÁSA

Az epehólyag a hasüregben található, egészen pontosan a máj alatt, a has jobb felső régiójában. Feladata a máj által termelt epe elraktározása. Az epe a vízen kívül epefestéket, epesókat, és koleszterint tartalmaz. Miért nélkülözhetetlen a szervezet működése szempontjából? Többek között azért, mert bár nem tartalmaz emésztőenzimet, mégis hatalmas szerepe van a zsírok emésztésében. A májból az epehólyagba került, naponta nagyjából 500-1500 milliliternyi epe a hasnyálmiriggyel közös epevezetéken keresztül jut el a patkóbélig, ami a vékonybél első szakasza. Itt történik a csoda: az epesóknak köszönhetően a zsírok apró cseppekké alakulnak, ilyen formában pedig az emésztőenzimek által is könnyebben emészthetők lesznek, és a bélből történő felszívódásukat is elősegítik.  Amikor tehát eszünk, a vékonybélbe került ételre reagálva az epehólyag összehúzódik, az epe egy része a belekbe jut, végzi a dolgát (többek között segít a zsírok lebontásában), más része pedig onnan felszívódva ismét a májba kerül, ahol az egész folyamat kezdődik elölről.

HA NEM ÜRÜL KI AZ EPE

Amennyiben az epe valami miatt nem tud kiürülni a májból vagy az epeutakból, az epében levő alkotórészek a vérben felhamozódnak és sárgaság alakul ki. Ez kezdetben csak a szem kötőhártyáján látható, később azonban az egész bőrfelületre kiterjed.

HOGYAN CSÖKKENTI A KOLESZTERINT?

Trükkösen. A koleszterinből ugyanis epesavas sók keletkeznek. Ezek aztán bekerülnek a bélbe, ahonnan egy részük ugyan visszakerül a vérkeringésen keresztül a májba, de néhány százalékuk a székletbe jutva véglegesen távozik. A vörösvértestek lebomlása során képződött hemoglobin lebontása is a máj feladata. Az így képződött epefesték, vagy ismertebb nevén bilirubin szintén az epével választódik ki. 

A ZSÍROS, FŰSZERES ÉTELEK NEM SEGÍTENEK

Amennyiben az epehólyagban tárolódó epe megváltozott összetétele miatt besűrűsödik, kövek alakulhatnak ki. Ha a kövek az epehólyagból az epét elvezető epevezetékben elakadnak, az epevezeték, vagy az epehólyag maga begyullad, fájdalmassá válik. Az epével-, epehólyaggal kapcsolatos betegségek megelőzésében a megfelelő életmódnak, táplákozásnak kiemelt szerepe van.  A zsíros, fűszeres ételeket hosszú távon jobb elkerülni. Főleg, ha fogyasztásukat követően a jobb bordaív alatt fájdalmat érzünk. Ezekben az esetekben érdemes epekőre gyanakodni.

Szerencsére az epekövek nagyrésze tünetmentes, ez pedig azt jelenti, hogy a páciensek nagy megkönnyebbülésére az ilyen típusú epeköveket nem feltétlenül kell megoperálni.


A cikk Dr. Kálmán Éva  belgyógyász-nefrológus együttműködésével készült.