A KULCSCSONT A KICSIKNÉL INKÁBB TÖRIK, MINT FICAMODIK


A kulcscsont egy különleges csont, hiszen ez köti össze a törzset a karunkkal, egészen pontosan a szegycsontot a lapockával. Ha a vállunkat oldalról megüti valami, vagy ráesünk, akkor pont a kulcscsontra esik a legnagyobb nyomás, ami miatt aztán végül eltörik.

Ez az oka annak, hogy a leggyakrabban akkor esik meg a baj, ha vállra esünk. Bizonyos tevékenységek növelhetik a kulcscsonttörés esélyét: downhillezés, a motorozás, a mászókáról való leesés, a csapat-, és labdajátékok közben elszenvedett ütközés, vagy egy autóbaleset következtében elszenvedett sérülés miatt is eltörhet ez a csont.


HAMARABB TÖRIK, MINT FICAMODIK

Az S alakú kulcscsont a szegycsont és váll között jól tapintható, szemből nézve nagyjából vízszintesen helyezkedik el, és mindkét végén ízületben végződik: a középvonalnál a szegycsonttal, a vállnál pedig a lapockával ízesül. Mindkét ízület sérülhet, akár részben- vagy teljesen ficamodhat is, de ez utóbbi inkább a felnőtteknél jellemző. Gyermekkorban ez a csont gyakrabban törik, mint ficamodik.

Mivel a felső végtag a kulcscsonton keresztül kapcsolódik a törzshöz, ha eltörik, akkor mindenképpen fel kell kötni. Miért? Mert ha nem tesszük, akkor a karunk súlya rengeteget ront a helyzeten. Mi köze a karunknak a kulcscsonttöréshez? Amikor a kulcscsont eltörik, akkor tulajdonképpen a kar és a szegycsont közötti csont sérül. Ez azt is jelenti, hogy ha a karunk ebben a helyzetben nincs felkötve, akkor a súlya lehúzza az egész sérült csontrészt. Ennek köszönhetően pedig a csontok eltört végei eltávolodnak egymástól, ami nagyon fájdalmas. Fontos tehát, hogy ilyenkor mindig rögzítsük az alkart, például kössük fel egy kendővel.


HOL ÉS HOGYAN FÁJ, HA ELTÖRT?

A kulcscsonttörés diagnózisa nem nehéz: válltáji fájdalom jelentkezik, a korábban jól látható kulcscsont felett duzzanat tapintható, a váll mozgásai beszűkültek. Kisgyermekkorban azonban akadhatnak diagnosztikus problémák: a gyermek még nem beszél, nem tudja elmondani, hol fáj, csak folyamatosan sír; ráadásul a végtag mozgásbeszűkülése sem mindig egyértelmű. Szerencsére a szakorvos egy röntgenvizsgálattal könnyen képet kap a törésről és az esetleges elmozdulásról is. Ami nagyon lényeges: kisgyermekeket még véletlenül se emeljük fel a hónuk alatt a sérülést követően, mert azzal csak fokozzuk a fájdalmát.

MIKOR INDOKOLT A KÓRHÁZI FELVÉTEL?

Izolált kulcscsonttörés esetén – ha nincs másik társsérülés, és a baleset nem nagy energiájú sérülés volt – a gyermek nem igényel kórházi felvételt. Erre csak akkor kell számítani, ha a kezelőorvos a szülővel megbeszélve műtéti ellátás mellett döntött, vagy ha a gyermek egyéb sérülései indokolttá teszik. Műtét után nem kell hosszas benntartózkodástól tartani, egy-két napon belül haza lehet menni.


A csontgyógyulás nagyban függ a gyermek életkorától: egy-két héttől akár két-három hónapig is tarthat. Sokszor azonban már néhány hét után gyógyultnak érezheti magát a beteg, hiszen a vállfunkciók a fájdalom elmúlásával hamar beindulnak. Nagyobb gyerekeknél a csontgyógyulás befejeződésével gyógytorna keretein belül kezdik el a sérült vállrész bemozgatását.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk Dr. Petrovics András együttműködésével készült.