A TINÉDZSERKOR ÁTKA: AZ AKNÉ


Ha nem is feltétlenül saját tapasztalatból, de bizonyára mindenki találkozott már az akné kifejezéssel. A tinédzserkor hosszan, olykor akár egy teljes évtizedig is elhúzódó bőrbetegségével nagyon sok kamasz küzd.


Az akné a pattanásos bőrtünetek összefoglaló neve. A tiniknél és a hormonháztartás zavarával küzdő betegenél a bőrproblémákat a bőrben a hámsejtképződésnek, a mikroflórának és a faggyútermelésnek az egyensúlyzavara okozza.

JELLEMZŐ ELŐFORDULÁSI FORMÁK

A pattanásos tünetegyüttes jellege, és a kiváltó okok alapján is rendszerezhető. Míg az úgynevezett acne comedonica esetén például elsősorban mitesszereket látunk, az acne pustulosa gennyes vörös pattásokkal jár. Az acne mechanica az állandó kapirgálást, nyomkodást jelzi, az acne medicamentosa pedig gyógyszerek hatásának köszönhetően alakul ki. A kamaszkori bőrproblémák azonban nem merülnek ki ebben. A tinédzserkort sok esetben kísérheti furunkulus is, ami a szőrtüszők bakteriális fertőzését jelenti, és ami gyakorlatilag egy gennyes, fájdalmas szőrtüszőgyulladás. Ennek súlyosabb fajtája a karbunkulus, ami nem egy, hanem több szőrtüszőt is érintő mély, szintén gennyes elváltozással járó bőrgyulladás.

MIKOR MENJÜNK ORVOSHOZ?

Ha a házi kezelés nem hoz eredményt, és kozmetikai felügyelet mellett is tüneti romlást tapasztalunk, ha hirtelen kiterjedt, gyulladt tünetek jelenteznek, illetve ha esély van a bőr hegesedésére is, akkor mindenképpen orvosi ellátásra van szükség. Tanácsadásra már az első pattanások esetén is érdemes elmenni, különösen akkor, ha a családban korábban már volt arra példa, hogy a nagyobb tesó vagy a szülők is hasonló panaszokkal küzdöttek, esetleg ennek nyomát is viselik.

MILYEN A JÓ KEZELÉS?

Számos hatékony kezelés ismert, de a legjobb mindig az egyénre szabott kezelés. A tinik nagy része érzékeny bőrű, ezért a tonikok, szappanok, szárító stiftek túlzó használata többet árt, mint használ, ráadásul hosszú távon a tünetek romlásához is vezethetnek.

Ami biztosan segít: krémezzük a kamasz bőrét rendszeresen hidratáló készítményekkel, emellett pedig hetente egyszer-kétszer egy óvatos bőrradírozással tüntessük el az elhalt hámsejteket!


A cikk Dr. Csitos Ágnesnek, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyász főorvosának együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: