KÖLDÖKSÉRV GYERMEKKORBAN: RAGASZGASSUK VAGY NE RAGASZTGASSUK?


Nem baj, ha nem állunk a helyzet magaslatán, amikor a gyermekkorban kialakult sérvekről van szó, vagy más, gyermeksebészeti problémával állunk szemben. Segít az orvos! Dr. Petrovics András gyermeksebész profi a fenti témákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatásában.

#1

TÉVHIT: A köldöksérv leragasztása szükséges annak gyógyulásához.


TÉNY

A legtöbb köldöksérv 3 éves korra spontán záródik.


MAGYARÁZAT

A magzati korban a köldökön keresztül a magzat belei előemelkednek, mert a magzat hasürege nem tud lépést tartani a belek gyors fejlődésével. Miután a hasüreg kellően kifejlődött, a belek visszahelyezkedhetnek a hasüregbe, s a köldökgyűrű záródik. Ez egy természetes folyamat, amely olykor a megszületés után fejeződik csak be.

#2

TÉVHIT: Ha csecsemőkorban az egyik (vagy mindkét) here nem tapintható és ultrahanggal sem detektálható, akkor nincs további teendő.


TÉNY

Ha a here nem tapintható, mindenképpen laparoszkópos műtétet kell végezni.


MAGYARÁZAT
Ha 12 hónapos korig nem tapintható az egyik, vagy mindkét here, akkor műtétileg kell megkeresni. Sajnos ultrahang vizsgálattal sem mindig detektálható a rejtett here, de ha mégis megtalálják, műtétre van szükség a helyretételéhez.

#3

TÉVHIT: A vakbélműtét egy feltárással járó nyílt hasi műtét.

TÉNY

A vakbélműtét hagyományosan nyíltan és laparoszkóppal is végezhető.


MAGYARÁZAT

A hagyományos vakbélműtétet az utóbbi évtizedben felváltotta a laparoszkópos műtét, ebben az esetben nem egy nagyobb vágást, hanem három, körülbelül egy centiméteres, kisebb vágást ejtenek a hasfalon.

#4

TÉVHIT: A lágyéksérv magától rendbejön.


TÉNY

A lágyéksérv gyógyítása kizárólag műtéttel lehetséges.

MAGYARÁZAT

A sérv legveszélyesebb szövődménye a kizáródás, ezt megelőzendő kell a sérvet előbb-utóbb sebészeti úton ellátni.

#5

TÉVHIT: A vakbélgyulladás tünetei egyértelműek.

TÉNY

A féregnyúlvány gyulladásának vannak típusos tünetei.


MAGYARÁZAT

Sajnos ezektől a tünetektől eltérő módon is kezdődhet a betegség, emiatt sokszor igen nehéz diagnosztizálni. A vakbélgyulladás általában bizonytalan felhasi fájdalommal, émelygéssel, étvágytalansággal kezdődik, amit sokszor légúti megbetegedés előz meg.


A cikk Dr. Petrovics András gyermeksebész együttműködésével készült.