TALPI SZEMÖLCS VAGY TYÚKSZEM?


A kérdés nem könnyű, hiszen a két elváltozást nagyon könnyű összetéveszteni. Nem véletlenül.


A talpi szemölcs és a tyúkszem is a lábakon, lábujjakon jelentkezik először. Ha a kinézetüket nézzük, nagyon is hasonlóak: az érintett területen a bőr megvastagodott, sárgásbarna színű, durva tapintatú. Azonban míg a talpi szemölcs vagy verruca vulgáris egy humán papilloma vírus okozta jóindulatú bőrképlet, addig a tyúkszem vagy clavus egy csontdeformitás, vagy statikai probléma miatt kialakult elváltozás, ami fokozott nyomásnak, dörzsölésnek (traumának) kitett helyen alakul ki, a bőrkeményedés által védve a mélyebben fekvő szöveteket.

SOKÁIG REJTVE MARADNAK

Talpi szemölcs esetén a fertőződést követően a vírus akár egy egész évig is lappanghat, mielőtt tüneteket okozna. Tyúkszemnél lappangási időről nem beszélhetünk, a trauma miatt lassan fokozatosan alakul át a bőrfelszín. Ami a fájdalmat illeti, nincs jó hírünk: mindkét elváltozás fájhat, de kifejezett panaszt és az elváltozás környezetében kialakuló gyulladást inkább a tyúkszem esetén láthatunk.

MIT LEHET ELLENÜK TENNI?

Míg a talpi szemölcs - tehát a vírusfertőzés okozta bőrelváltozás - esetén elsősorban fertőtlenítéssel és vírusölő szerek alkalmazásával küzdünk a szemölcsök ellen, addig egy tyúkszemnél az ortopédiai szakvizsgálat és a panaszos terület tehermentesítése  az elsődleges.

Ami a megelőzésben nagyon fontos, az talpi szemölcs esetén a higiénia, tyúkszem esetén pedig a lábboltozat erősítése, a szoros cipők, tűsarkú lábbelik kerülése.


A cikk Dr. Csitos Ágnesnek, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyász főorvosának együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: