MIÉRT PISIL BE ÉJJEL A GYEREK?

A gyermekkori vizeletvisszatartási problémák hátterében a szervi okok mellett pszichés okok is közrejátszhatnak. A szülők gyakran gondolják, hogy az éjszakai bepisilés elsősorban ilyen eredetű probléma, de persze nem minden esetben van igazuk.

PSZICHÉS EREDET

A gyakorlatban az esetek körülbelül tíz százaléka vezethető csak vissza pszichés okokra. Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért trauma: például családban történt haláleset, válás, költözés, kistestvér születése, vagy más, a közvetlen környezetben fellépő probléma.

AGY ÉS HÚGYHÓLYAG KÖZÖTTI KAPCSOLAT

Előfordulhat, hogy az agy nem reagál megfelelő módon a húgyhólyagnak a jelzésére, mert a két szerv közötti reflexkapcsolat még nem alakult ki.

ELÉGTELEN HORMONTERMELŐDÉS

Az éjszakai ágybavizelést a leggyakrabban a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara okozza. Ez nagyjából az esetek hetven százalékát teszi ki. Mi történik ilyenkor a szervezetben? A vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag, a vazopresszin a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik, és mivel ez a hormon csökkenti az éjszakai vizelet képződést, illetve annak alacsony szinten tartását, ennek hiánya esetén bizony bepisil a gyerek.

HÚGYÚTI GYULLADÁS

Ez egy igen gyakori kiváltó ok. Ami azonban megkülönbözteti a fenti esetektől, az az, hogy ebben az esetben az ágybevizelés csak átmenetileg jelentkezik.

FEJLETLEN HÚGYHÓLYAG

A fejletlen húgyhólyag lehet veleszületett, vagy szerzett probléma is. Ebben az esetben a húgyhólyag egészen egyszerűen nem megfelelő kapacitású, ezért a gyermek képtelen az egyébként normál mennyiségű vizelet tárolására. Előfordulhat az is, hogy a húgyhólyagnak valamilyen kóros elváltozása okozza a problémát.

ROSSZ SZOKÁSOK

A nagy mennyiségű délutáni és esti folyadékfogyasztás és a késői lefekvés is lehet az éjszakai ágybavizelés oka.

EGYÉB TÉNYEZŐK

A fentieken kívül székrekedés, paraziták okozta fertőzések és hüvely gyulladás is okozhat éjszakai bevizelést, de az is gyakran előfordul, hogy a korábban említett okok együttes előfordulása miatt pisil be éjjel a gyerek.


A betegség diagnosztizálásáról legutóbbi cikkünkben olvashattatok, a következő héten pedig a gyógyulást elősegítő kezelési módokról lesz szó nálunk!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: