SZÉNDIOXIDOS LÉZERES KEZELÉSEK A SZÉPSÉG SZOLGÁLATÁBAN

A lézeres bőrfiatalítás egy olyan eljárás, melynek célja a bőr megújítása és fiatalítása. A technológia az elmúlt évtizedekben rendkívüli ívű fejlődésen és szemléletváltozáson ment át.

A kezelésnek köszönhetően az idő múlásával egyre vízhiányosabb bőr egy korábbi, egészségesebb és frissebb állapotába kerül vissza: kevesebb lesz a ránc, fokozatosan eltűnnek a pigmentfoltok és egyéb bőrhibák.

CO2 LÉZERES ABLÁCIÓS ELJÁRÁS

Ez a típusú (ablatív) beavatkozás apró bőrfelszíni sérülésekkel jár. Az eljárás során használt energianyalábok elpárologtatják a bőr felső, meghatározott vastagságú rétegét, ezzel egyidejűleg stimulálják a bőr alatti kollagéntermelését is. Ez a kezelés segíti a ráncok, hegek és pigmentfoltok megszüntetését, de a bőr textúráját is megújítja.  Az eljárás a bőrfiatalító eljárások között talán az egyik leghatékonyabb, viszont számos hátránnyal is rendelkezik. Először is több hetes a gyógyulási idő, amit a páciensnek még a kezelés igénybevétele előtt figyelembe kell vennie. Másrészt a lézeres beavatkozás miatt gyakrabban fordulhat elő hegesedés, valamint fokozottabb az esélye a pigmentfoltok kialakulásának is.

CO2 FRAKCIONÁLT LÉZERES ELJÁRÁS

Ennek a beavatkozásnak az a nagy előnye az előzőhöz képest, hogy lényegesen kevésbé invazív, ezért ma már szinte csak ezt használják. Az eljárás lényege, hogy egy geometriai minta (általában négyzet) alapján kis pontokból álló, meghatározott mélységű hálót éget a bőrbe. Mivel így nem egy nagy, összefüggő sebfelszín jön létre, hanem több kicsi, ezért a gyógyulási idő sokkal rövidebb, ráadásul nagyságrendekkel ritkábbak a szövődmények. A mikrosérülések gyógyulásának ideje alatt fokozódik a bőr anyagcseréje, keringése, egyre több rugalmas rostok képződik újra, melynek folyamodványaként a felszínen egy új bőrtextúra alakul ki.

A KEZELÉS NEM FÁJ

Az eljárás helyi, zsibbasztó krémes előkészítéssel indul, ezt követi a lézeres beavatkozás. Az egész procedúra maximum másfél órát vesz igénybe. A zsibbasztó kezelés elég hatékony, de azért egyes területek a kezelés közben érzékenyek lehetnek. A gyógyulási idő egyéntől és a kezelés intenzitásától is függ: általában egy hétig tart a bőrpirosodás és az elhalt rétegek lehámlása. Mint minden stimuláló eljárásnál, itt is négy-hat hetente, legalább két-három alkalommal érdemes a kezelést ismételni.

NYÁRON HANYAGOLJUK

Ez a beavatkozás is az úgynevezett szezonális eljárásokhoz tartozik, vagyis napfénymentes, ősztől-tavaszig tartó időszakban javasolt. Ez azért fontos, mert a kezelést követően a bőr felszíni rétege lehámlik, a bőr elvékonyodik. Az új hámképződés ideje alatt fényérzékeny, foltos, pigmentálódásra hajlamos lehet, tehát a kezelést követő időszakban körülbelül két-három hónapon keresztül sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a fényvédelemre. Erre elsősorban azoknak kel fokozottan figyelni, akik a téli időszakban nyaralnak, vagy síelnek.

A lézeres bőrfiatalítás a bőr felszíni minőségét javító eljárások közé tartozik. Fontos, hogy a kezelés esztétikai kezelésekben jártas orvossal való konzultáció keretében történjen. A beavatkozások kiválasztásra és annak elvégzése is orvosi feladat!A cikk Dr. Szabó Gábor bőrgyógyász, orvos-kozmetológus, lézerspecialista együttműködésével készült.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: