TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A PROKTOLÓGIA VILÁGÁBÓL

A proktológiai betegségek közül az egyik legismertebb az aranyér, de úgy általában a végbélproblémákkal kapcsolatban is számos dolgot rosszul tudunk. 

#1

TÉVHIT:  Az aranyér az idősek és a terhes nők betegsége.


TÉNY

Széles körben elterjedt tévhit, hogy proktológushoz csak az idősebb korosztály tagjai mennek, vagy azok a nők, akik épp most vannak túl egy hüvelyi szülésen.


MAGYARÁZAT

Ez valóban az egyik leggyakoribb ok, ami miatt az emberek proktológushoz fordulnak, de korántsem az egyetlen. A végbél különböző megbetegedései ugyanis kortól és nemtől függetlenül kialakulhatnak. Talán hihetetlen, de minden harmadik embernek volt már életében legalább egyszer olyan proktológiai problémája, amivel mindenképpen orvoshoz kellett fordulnia.

#2

TÉVHIT: Végbélfájdalmakat csak aranyér okozhat.


TÉNY

A különféle végbélbetegségek sokszor hasonló tüneteket okoznak.

MAGYARÁZAT
Természetesen többféle végbélbetegség is létezik, ráadásul a tünetek a megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Az aranyér mellett számos dolog okozhat még fájdalmas tüneteket. Sajnos az emberek végbélproblémákkal kapcsolatos szűkös szókincse nem segíti az orvosokat abban, hogy gyorsan fel tudják állítani a diagnózist.

#3

TÉVHIT: A sok ülés előbb-utóbb aranyeret okoz.

TÉNY

A mozgásszegény életmódnak köszönhetően lassul a belek mozgása, amit általában székelési nehézség követ.

MAGYARÁZAT

A székelési nehézségek miatt esetlegesen kialakult végbélbetegségek hátterében több dolog is állhat. Ilyen a rostban szegény, helytelen táplálkozás, a nem megfelelő folyadékbevitel, a a mozgásszegény életmód, a rossz székelési szokások, de ilyen lehet a genetikai hajlam is.

#4

TÉVHIT: A fiataloknak nem lehet aranyerük.


TÉNY

Az aranyeresség előfordulása az életkor előrehaladtával nő.


MAGYARÁZAT

Az aranyér kialakulását nem az életkor, hanem inkább a hozzá kötődő életmódbeli tényezők (étkezés, folyadékfogyasztás, székelési szokások, elhízás, mellékhelyiségben töltött idő) befolyásolják.

#5
TÉVHIT: Az állandó székelési inger magától elmúlik.

TÉNY
Hátterében nagyon sok esetben végbélirritáció áll.

MAGYARÁZAT
Az állandó székelési inger kialakulását a záróizom görcsös állapota okozza. Ilyenkor  a záróizom képtelen ellazulni, ez pedig állandó feszülést, székelési ingert okoz. A záróizom görcsös állapotának több oka is lehet. A teljesség igénye nélkül a záróizom görcsöt okozhatja sérülés, idegi probléma, beidegződési zavar, különböző gyulladásos kórképek, végbélrepedés vagy daganatos megbetegedés is. A görcsös állapot, és ezzel együtt a folyamatos székelési inger is akkor múlik el, ha a kiváltó okokat megszüntették.


A cikk Dr. Bánfalvi Péter proktológus szakorvosnak az együttműködésével jött létre.