A HEREVÍZSÉRVNEK ÁLTALÁBAN MŰTÉT A VÉGE


Bár a férfi szaporítószervekkel kapcsolatos betegségekről jóval ritkábban esik szó, mint a női problémákról, ez még nem jelenti azt, hogy a jelenség nem létezik. Pusztán csak nem beszélünk annyit róla. Most az egyik ilyen rendellenességet, a hydrokelét vesszük górcső alá.

A hydrokele, vagyis a herevízsérv a here buroklemezei (a tunica vaginális két lemeze) között felgyülemlett folyadékot jelenti. Ez az elváltozás általában valamilyen helyi sérülés, sugárkezelés, a herék egy- vagy kétoldali gyulladása vagy mellékhere-gyulladás következtében alakul ki, de akár veleszületett is lehet.

NEHEZÍTŐ TÉNYEZŐ

A herék körül alaphelyzetben is van folyadék. Amikor azonban az egyik, vagy esetleg mindkét here körül elkezd felgyülni, akkor az adott oldali herezacskó megnagyobbodik. Tapintásra ugyan nem lesz érzékeny, de az egyre növekvő mennyiségű folyadék miatt esetlegesen húzó jellegű, a lágyéki területen jelentkező fájdalom alakul ki. Attól függően, hogy milyen sok a folyadék, illetve mekkorára nő a herék mérete, a probléma egy idő után már a mindennapi életet – ülés, mozgás, sportolás – is megnehezíti.

Gyermekkorban egyébként nem csak a herékben termelődhet, hanem a megnövekedett hasűri nyomás miatt síráskor, légúti hurut esetén, köhögéskor, vagy székeléskor is juthat szabad hasűri folyadék a herezacskóba.

NEM ÉRDEMES SOKÁIG VÁRNI A MŰTÉTTEL

A műtétre való hajlandóságot egy felnőtt páciensnél egyértelműen a panaszok határozzák meg. Ha az elváltozás akadályozza a normál életvitelt, akkor nincs mire várni, hiszen magától nem oldódik meg a dolog. Számításba jöhet ugyan a folyadék leszívása, de mivel ez általában nem nyújt végleges megoldást, hiszen folyamatosan újratermelődik, nem szokták javasolni.

Hosszútávon csak az urológiában egyébként rutinműtétnek számító operáció jöhet szóba. Mire számíthat ebben az esetben a beteg? A műtét minden esetben altatásban, gerincérzéstelenítésben történik, és körülbelül 30-40 percet vesz igénybe. Ilyenkor a herezacskón vagy a lágyékhajlatban ejtett bemetszésen keresztül feltárják az érintett herét és hereburkot, majd leszívják a folyadékot.

A kórházi megfigyelés innen számolva egy-két nap, a varratokat pedig egy hét után szedik ki.


A cikk Dr. Nagy Mariannának, a Swiss-Prémium Egészségközpont urológus szakorvosának az együttműködésével készült.