HOGYAN KEZELHETŐ A CSECSEMŐK KÖNNYCSATORNA ELZÁRÓDÁSA?

Az újszülöttek mintegy egyötöde elzáródott könnycsatornával születik, ez a rendellenesség pedig számos problémát, gyulladást, fertőzést okozhat.


Az elzáródásnak több oka is lehet: elképzelhető, hogy fejletlen a könnycsatorna, de lehet fejlődési rendellenesség is mögötte, vagy könnycsatorna szűkület, aminek következtében a szem időszakosan ugyan, de váladékozni kezd. A könnycsatorna becsatornázódását az orr felé egy kis membrán, billentyű zárja el. Ha ez a kis csatorna nem nyílik meg születéskor, vagy nem sokkal utána, akkor a könny felgyülemlik a könnyutakban, ami aztán kiváló táptalaj a baktériumoknak, amik később gyulladást hoznak létre.
 
Sok újszülött esetén a könnycsatorna-elzáródás egy éven belül magától elmúlik, de vannak olyan esetek, amikor kezelni kell a problémát.


MI AZ A KÖNNYCSATORNA MASSZÁZS?

A könnycsatorna elzáródása körülbelül tíz hónapos korig magától is elmúlhat, de ha majdnem biztosra akarunk menni, akkor a tünetek megjelenését követően érdemes naponta többször megmasszírozni a könnycsatornát. Hogyan csináljuk? Nyomjuk az ujjunk begyét a belső szemzug alatti gödröcskébe, majd az húzzuk az orral párhuzamosan lefelé. Ez arra jó, hogy a könnycsatornában pangó könnyet, váladékot az orr felé préseljük.

Ha masszírozás nem segít, a következő lépés a könnycsatorna tágítása (a könnycsatorna enyhe szétnyitása), illetve a szondázás és átmosás. Ha ez sem működik, a szemészek időnként egy felfújható ballonnal tágítják tovább a könnycsatornát.

Ne felejtsük el: a legjobb megoldás az, ha természetes módon, magától oldódik meg a könnycsatorna-elzáródás. A kis membránnak köszönhetően a könny útja az orrba akadálymentes és az orrváladék sem juthat a könnycsatornába.A LEGGYAKORIBB TÜNET A FOLYAMATOSAN KÖNNYEZŐ, VÁLADÉKOZÓ SZEM

A könnycsatorna-elzáródásnak és az abból fakadó fertőzéseknek több tünetete lehet. A legegyértelműbb a rendkívüli mértékben könnyező szem, ebben az esetben a kicsinek szinte mindig könnyes a szeme. A folyamatos könnytúlcsordulás miatt baktérium okozta felülfertőződés jöhet létre, ebben az esetben a szem váladékozni kezd, a belső szemzug pedig fájdalmassá és duzzadttá válik. Ilyenkor általában antibiotikumos szemcseppet kapnak a babák, de ez sokszor nem nyújt végleges megoldást: a cseppentések megszűntével a gyulladás és a fertőzés visszatérhet. Ami miatt aztán újra elzáródik a könnycsatorna, és kezdődik minden elölről.


SZONDÁZÁS, AZ ULTIMATE MEGOLDÁS

Ha a könnycsatorna elzáródásnak szondázás a vége, nem árt rá odafigyelni, hogy a beavatkozást csak akkor végezzék el, ha a  szem éppen nem váladékozik. Miért? Mert a folyamatosan váladékozó szem a könnycsatorna falának gyulladását okozza, ebben az esetben pedig a szondázás után is újra összetapadhat a gyulladt könnycsatornafal. Ilyenkor pedig hiába nyitott alul a csatorna, a gyerek szeme akkor is könnyezni fog.

A beavatkozás során nagyon fontos, hogy a csecsemő feje mozdulatlan legyen. Első lépésként a szembe érzéstelenítő cseppet cseppentenek, majd ezt követően egy gömbölyű végű szondát (nem tűt) vezetnek be a könnycsatornába. Ezzel nyitják meg az alsó membránt. Mivel a szondán keresztül folyadékot is szoktak fecskendezni a könnyjáratba, ezért gyakran könnycsatorna átmosásnak is nevezik ezt a művetelet.

Maga a kezelés csak néhány percet vesz igénybe.


FORRÁSOK: Innen és innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szemész szakorvosának, Dr. Kovács Szabinának az együttműködésével készült.