AZ ENDOMETRIÓZIS VÁLTOZÓKOR UTÁN RITKÁN ALAKUL KI

Nőgyógyászati betegségekkel kapcsolatos cikksorozatunk soron következő témája a sokakat érintő endometriosis. A betegség pontos oka nem ismert, az orvosok immunológiai hátteret sejtenek a megjelenése mögött. A leggyakoribb tünetként jelentkező kiemelelkedően fájdalmas menstruáció sok nő életét megkeseríti.

Mikor beszélünk endometriózisról? Ha azok a méhnyálkahártya sejtek, amelyből a menstruációs vérzés történik, a méhűrön kívül jelennek meg. Ezeket a méhűrön kivüli méhnyálkahártya sejteket tömlő veszi körül és a menstruációs ciklus alatt éppen úgy viselkednek, mintha a méhen belül helyezkednének el. A baj ott kezdődik, hogy a vér nem tud kiürülni a tömlőből, elfolyósodik, és folyékony, csokoládészerű, úgynevezett bennék képződik belőle. Ez a csokoládéciszta, amely amellett, hogy fájdalmas, gyakran okoz terméketlenséget is.

A BETEGSÉG TÜNETEI

Ez a betegség kilencvenöt százalékban a reproduktív korú nőket érinti, nem szült nőknél gyakoribb, a változó kor után ritka. Leggyakoribb tünete a menstruációkor jelentkező, erős, alhasi, görcsös fájdalom elhúzódó menstruációs vérzéssel. Annak, akinek endometriózisa van, a menzesz mellett a közösülések is fájdalmassá válnak. Sőt, ha a húgyhólyag környékén helyezkednek el az endometriózis telepek, akkor alhasi, vizeletürítési fájdalom is jelentkezhet. Abban az esetben, ha a bélrendszer közelében jelentkezik a probléma, a székelés lesz fájdalmas, néha még véres széklet is előfordulhat.

AZ ENDOMETRIÓZIS TÍPUSAI

#1

Méhen belüli endometriózis

Ilyenkor az endometriotikus sejtek a méhizom rétegébe törnek be.

#2

Méhen kívüli endometriózis

Ebben az esetben a méhnyálkahártya sejtek a méhen kívül jelennek meg: a petevezetékben, petefészken, kismedencében, hashártyán. Létezik kismedencén kívüli endometriózis is. Ilyenkor ezek a sejtek a gátmetszés hegében, vagy a császármetszés hegében jelennek meg. Meglehetősen ritka, de ismert a kismedencétől  távoli endometrium szigetek megtelepedése is, például a mellüregben vagy a mellhártyán.

A diagnózis felállítása nem könnyű, de nőgyógyászati vizsgálattal, nőgyőgyászati ultrahanggal és diagnosztikus laparoszkópiával egyértelművé tehető. A diagnosztikus laparoszkópia során szövettani mintavétel is történik. A beavatkozás során természetesen lehetőség van az endometriotikus képletek eltávolítására. Az utókezelés során gyógyszeres megoldást alkalmazva felfüggesztik a menstruációs vérzést, ami általában 6-9 hónapot vesz igénybe.

DIAGNÓZIS ÉS KEZELÉS

Hogy miért van erre szükség? Azért, mert a ciklus ilyen módon történő befolyásolása lehetőséget ad a kóros helyen lévő méhnyálkahártya szigetek elsorvadására, valamint a betegség kiújulásának megakadályozására is.

A pontos kezelést mindig a páciens családalapítási szándékai határozzák meg. Ha például a páciens idősebb, vagy már túl van a családalapításon, és nem tervez több gyereket, a nőgyógyász általában gyógyszeres kezeléssel, hormonális úton próbálja meg elsorvasztatni a kialakult méhnyálkahártya-szigeteket. Más esetekben a laparoszkópiás műtét jelenthet megoldást a kialakult problémára.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szülész-nőgyógyász szakorvosának – Dr. Kiss Dóra – együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: