A SZEMFELSZÍNI BETEGSÉGEKET GYAKRAN A SZÁRAZ SZEM OKOZZA

Kötőhártyagyulladás és a szemhéjgyulladás esetén a szem felszíni rétegei sérülnek, ezért szemfelszíni betegségeknek is nevezzük őket. Ha ezek a rétegek, vagyis a kötőhártya és a szaruhártya nem épek, a szervezet általában gyulladással reagál.

A szemfelszíni betegségeket javarészt az utóbbi időben radikálisan megváltozott életformának köszönhetjük. A monitorhasználat, az elektromos eszközök vagy a légkondicionálóberendezések használata miatt kialakuló száraz szem szindróma, valamint a kor, a hormonváltozások, a szennyezett levegő, de bizonyos gyógyszerek, allergia, kontaktlencse használat és autoimmun betegségek is szerepet játszhatnak ezeknek a szemproblémáknak a kialakulásában.

A SZÁRAZ SZEM AZ ORIGÓ

A szemfelszíni betegségek egyik leggyakoribb oka a száraz szem, de okozhatja például rosacea, allergia, vagy a zöldhályog kezeléséhez használt szemcseppek is. Ezek mellett maródási, égési sérülések és immunbetegségek is szerepet játszhatnak a kialakulásában.

A kötőhártya irritációt okozó száraz szem jelenség vörösséggel, nyákos váladékkal, átmeneti homályos látással, kontaktlencse intoleranciával és könnyezéssel jár együtt. Az így kialakult gyulladás krónikus ugyan, de akut fellángolásai vannak. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan oda kell rá figyelni -műkönny és melegítés - a gyulladásos szakaszokban pedig nyilvánvalóan agresszívebb kezelésre van szükség. Ha a panaszok szemhéjgyulladás vagy allergia miatt alakulnak ki, akkor a szemhéj kivörösödése, viszketés, szemhéjduzzanat és könnyezés a legjellemzőbb tünetek. Mivel a szem ilyenkor gyulladásban van, a szemhéj higiéniájának fenntartása mellett sokat segít a szemhéjmelegítés, a szemhéjtisztítás és a műkönny használata is. Ha azonban ezekkel nem érjük el a kívánt eredményt, akkor antibiotikumos szemcseppet, vagy antibiotikumot ír fel az orvos.

Amennyiben rosacea áll a háttérben, akkor találkozhatunk az úgynevezett szemészeti rosáceával is, ami érinti mind a szemhéjat, mind a kötőhártyát és a szaruhártyát is. Mondanunk sem kell, hogy szintén száraz szem tüneteket és gyulladást okoz.

A TÜNETEK FÁJDALMASAK

Ha be van gyulladva az ember szeme, akkor bizony ég, szúr, fáj, viszket, könnyezik. Érezhetünk még idegentest érzést, fényérzékenységet, sőt még a látásunk is homályos lehet, de szerencsére ez a legtöbb esetben csak átmeneti jelenség.  A szubjektív tünetek mellett jellemző még a kipirosodott, vöröses és duzzadt szemhéj valamint a szemhéjon keletkező fájdalmas csomók, árpák megjelenése is.

Sajnos a száraz szem szindróma által okozott szemfelszíni betegségeknek nem csak gyulladásos tünetei vannak. Kezeletlenségük esetén csökken a szaruhártyában lévő érzőidegek száma, száraz foltokat, szaruhártya hámhiányt, vagy szélsőséges esetben akár a szaruhártya kilyukadását is okozhatják.

FIGYELJÜNK ODA A SZEMÜNKRE

A kezelés viszonylag egyszerű: minden esetben használjunk műkönnyet, szemhéj érintettség esetén pedig jöhet a melegborogatás. Sose feledkezzünk meg a szem megfelelő tisztításáról, ha pedig az orvos elrendeli, használjunk antibiotikumos szemcseppet. Segíthet még, ha omega-3, omega-6 zsírsavakat szedünk, ahogy az is, ha sok olivaolajat és sok folyadékot fogyasztunk. Ha pedig a házban vagy lakásban túl száraz a levegő, nyugodtan párásítsunk, az is jót tesz a szemnek.

A cikk a Dr. Meisel Judit szemész szakorvos együttműködésével készült.