VÉDŐOLTÁS: SZÜKSÉGES, VAGY SZÜKSÉGTELEN?


Az MMR oltás autizmust okoz? A bárányhimlő oltás teljesen fölösleges? Mi az igazság a védőoltásokkal kapcsolatban? Van pár meglepetésünk!

#1

TÉVHIT: Az oltások beadása nagyon kockázatos, emellett fölösleges is, mivel ezek a betegségek napjainkban már csak elenyésző számban fordulnak elő.


TÉNY

Ezek a kórokozók most is jelen vannak a környezetünkben, de aki be van oltva ellenük, azoknak a szervezetét az oltás megvédi a fertőzéstől.

MAGYARÁZAT

Manapság valóban ritkán vagy nem is találkozunk hazánkban például mumpsz vagy kanyaró fertőzéssel. Az elmúlt években azonban Európában is megjelentek ezek a fertőző betegségek, jelentős helyi járványokat okozva. A lakosság átoltottsága az egyes egyének oltásából adódik össze, vagyis saját és közös érdekünk is a védőoltások beadása. A magyarországi oltási fegyelmet dicséri az, hogy Magyarország nem vált érintetté ezekben a járványokban.

#2

TÉVHIT: Az oltásban található anyagok okozzák a fertőzést.


TÉNY

A vakcina gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit, vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény.

MAGYARÁZAT

A vakcinákban található anyagok nem képesek fertőzést okozni. Sem az ellenanyagot tartalmazó oltás, sem a már nem fertőzőképes kórokozókat tartalmazó vakcina nem betegíti meg az embereket. Mindkét fajta alkalmas ugyanakkor arra, hogy a szervezet a bennük található anyagokat idegenként ismerje fel és immunválaszt alakítson ki ellenük. A szervezetünk reakciójának köszönhetően védettek leszünk azok ellen a betegségek ellen, amelyek megelőzésére a védőoltást létrehozták.

#3

TÉVHIT: Az MMR-elleni védőoltás autizmust okoz.

TÉNY

Az oltásellenesség oka sokszor a bizalmatlanság és a felvilágosítás hiánya.

MAGYARÁZAT

A védőoltásokkal kapcsolatosan nagyon sok téves és már többször megcáfolt információ kering a köztudatban. Sok szülőt elbizonytalaníthatnak ezek a rémhírek.  Megfelelő, hiteles forrásból származó információkkal ezek a kétségek általában eloszlathatók. A védőoltások biztonságossága és megbízhatósága egy nagyon érzékeny kérdés, hiszen gyermekek milliói kapják. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos kutatások, fejlesztések nagyon szigorú szabályozás és folyamatos ellenőrzés alatt állnak.

#4

TÉVHIT: A bárányhimlőn mindenkinek túl kell esnie, fölösleges ellene a védőoltás.

TÉNY

A bárányhimlő súlyos, akár maradandó károsodásokkal is járó szövődményeket okozhat: könnyedén lehet belőle tüdőgyulladás, de súlyosabb esetekben a betegeknél akár halálos kimenetű idegrendszeri, agyi károsodás is kialakulhat. 2019 szeptemberétől Magyarországon is kötelező a varicella – bárányhimlő – elleni védőoltás.

MAGYARÁZAT

A bárányhimlőt az úgynevezett varicella zoster nevű vírus okozza. Tünetei általában enyhék: a betegség fejfájással, mérsékelt lázzal, rossz közérzettel kezdődik. Ezeket a tüneteket kis idő elteltével kiütések megjelenése és a bőr felhólyagosodása követi. Mivel a bárányhimlő kifejezetten virulens, és a betegek többsége a 3–9 éves korosztály tagja, ezért a betegség védőoltás hiányában nagyon gyorsan elterjedhet a gyerekpopulációban.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyászának – Dr. Zilahy Mónika  – együttműködésével jött létre.