A DRAKULA TERÁPIA NŐKNEK ÉS FÉRFIAKNAK EGYARÁNT AJÁNLOTT

A hazánkban csak Drakula terápiaként elterjedt esztétikai beavatkozást már elég sokan ismerik. A kezelés során a páciens saját vérét használják fel bőrének megfiatalításra.

A PRP (Platelet-Rich Plasma) kezelés egy olyan eljárás, melyet a bőrgyógyászatban a bőr megújítására, hegek kezelésére, hajhullás vagy hajritkulás, ráncok és pigmentáció csökkentésére használnak. A PRP kezelés más orvosi szakterületeknél (ortopédia, fogászat,  idegsebészet) is bevett eljárás az érintett terület regenerációjának elősegítésére.

A VÉRLEMEZKÉKNEK SZUPEREREJE VAN

Ahhoz, hogy megértsük a PRP kezelés működését, előbb meg kell értenünk a vérlemezkék szerepét a folyamatban. Kezdjük talán azzal, hogy mik azok a vérlemezkék. Ezek olyan, a vér részét képező sejtek, amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban és a sérült szövetek regenerálódásában is. Ahhoz, hogy ehhez hozzájussunk, vérvételre lesz szükség, hiszen a vérlemezkéket a páciens véréből nyerik ki. Ne aggódjunk, csak egy kis mennyiségre (10-20 ml) van szükség a kezeléshez! A levett vért egy speciális centrifugába teszik, hogy el tudják különíteni a vérlemezkéket. Az így nyert, trombocitában gazdag plazma koncentrátumot adják aztán vissza a páciens bőrébe, vagy a kezelendő problémás területre.

A PRP kezelés előnye, hogy a plazmával nagy koncentrációban jutnak be a vérlemezkék és a rajtuk található növekedési faktorok a bőrbe. Ez a folyamat serkenti a kollagén és az elasztin termelődését, amelyek hidratációt és feszességet biztosítanak a bőrnek. Emellett a PRP kezelés segít javítani a bőr rugalmasságát és textúráját, valamint csökkentheti a ráncokat és a pigmentációt.

A PRP KEZELÉS LÉPÉSEI

MIRE SZÁMÍTSUNK?
1.  A pácienstől egy kis mennyiségű vért vesznek le, melyet egy speciális csőben centrifugálnak, hogy elkülönítsék a vérlemezkéket a vér többi alkotóelemétől.
2.  A centrifugálás eredményeként egy vérlemezkében gazdagabb plazmát nyernek. Ez a plazma a kezelés alapanyaga.
3. Az elkülönített plazmát az korábban érzéstelenített területbe apró tűszúrásokkal viszik be. Fontos, hogy a vérvétel és a plazma beadása között nem telhet el sok idő, mivel a vér alkotóelemei viszonylag gyorsan bomlani kezdenek.

NINCS JELENTŐS MELLÉKHATÁSA

A PRP kezelés általában 30-45 percig tart és helyi érzéstelenítésben történik. Az alkalmazott mennyiségtől és a kezelendő területtől függően a kezelés lehet egy, vagy több lépésből álló folyamat. A tűszúrásnyomok néhány napig ugyan látszódhatnak, de ha ez zavarja a pácienst, akkor a kezelt területet másnap egy kis korrektorral, alapozóval lesminkelve pillanatok alatt eltüntetheti a kiváncsi szemek elől. Ahhoz, hogy a tökéleteshez közelítő eredményt kapjunk, általában több kezelés szükséges. Mint általában a stimuláló kezeléseknél, a szakemberek kezdetben 2-4 hetente, majd fél-egy évente fenntartó kezeléseket javasolnak.

PRP kezelést végezhetik az arcon, a nyakon, a dekoltázs területén, de a hajas fejbőr vagy más testrészek is kezelhetőek, attól függően, hogy milyen problémáról számol be a páciens. A Drakula terápia mellékhatásai általában enyhék és átmenetiek. A kezelt bőrfelületen kisebb gyulladások, valamint ideiglenes bőrpír, duzzanat vagy hólyagok jöhetnek létre, de ezek rövid idő alatt el is múlnak. Összességében a PRP kezelés egy hatékony lehetőség lehet a bőr megújítására és a különböző bőrproblémák kezelésére.A cikk Dr. Szabó Gábor bőrgyógyász, orvos-kozmetológus, lézerspecialista együttműködésével készült.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: