A MENOPAUZA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

A változókor a nők számára elkerülhetetlen. A nagy átlag számára 50-51 éves kor körül köszönt be a változás időszaka, a legtöbben ekkor tapasztalják a menopauzára jellemző fizikai tüneteket: megjelennek például a hőhullámok és ingadozó lehet a vérnyomás is. Márciusi cikksorozatunk legújabb részében a menopauzával foglalkozunk.

Mit jelent maga a menopauza szó? Az ókori görög szókapcsolatból (mḗn, month + paûsis, pause) kialakult latin kifejezés második része, a pauza jelentése, szünet. A meno a hónaponkénti ismétlést hivatott jelölni.

A menopauza az az állapot, amikor a hormonszintek csökkenése miatt a hormonszint ingadozás már nem képes menstruációs ciklust kiváltani.  A változókorban a progeszteron és az ösztrogén mennyisége folyamatosan csökken. Ilyenkor - az aktív életkorhoz képest - a progeszteron nagyobb mértékben csökken, mint az ösztrogén. Tehát a menopauza alatt a két hormon egymáshoz való relációja változik, ugyanakkor mindkettőből kevesebb van már, mint korábban. Előfordulhat, hogy valaki már 30 éves korában átéli a menopauza tüneteit, de a döntő többség 50 éves kor felett lép ebbe az életszakaszba. A változókor tünetei akár 5 évig is eltarthatnak, ám mindez nagyon változatos egyéni sokszínűséget mutat.

A CIKLUS VÁLTOZÁSA A LEGFONTOSABB JELZÉS

Tankönyvi esetben a menstruáció folyamatosan ciklustartó, 28 naponként jelentkező vérzés. A menopauza közeledtével azonban a ciklus megváltozik: kimaradozik, csökken a mennyisége. Ez a negatív vérzészavar teljesen normális. Ha azonban pozitív vérzészavar jelentkezik, tehát a vérzés mennyisége a menopauza közeledtével nő (bármilyen módon: frekvenciája, gyakorisága, mennyisége), az általában nem jó, és érdemes kivizsgálni. Az esetek döntő többségében hormonális okok vannak a háttérben, amik szerencsére jól kezelhetők.

KÉT HORMON MIND FÖLÖTT

Ahogy már korábban is említettük, a változókor bekövetkeztével a progeszteron és az ösztrogén egymáshoz viszonyított aránya borul fel. Ilyenkor mindkét hormon szintje radikálisan lecsökken, de a progeszteroné általában egy kicsit jobban, mint az ösztrogéné. A kialakult ösztrogéndominancia pedig több nőgyógyászati panaszt, problémát is okozhat.

A relatív ösztrogén túlsúly és a relatív progeszteronhiány mellett a tünetek megjelenését színezi az aromatáz enzim aktivitás csökkenésének köszönhető tesztoszteronszint-növekedés is. Mit jelent ez pontosan? A női szervezetben jelen levő hormonok egymásból alakulnak, képződnek. A folyamatot egy bonyolult enzimrendszer segíti. Ezek között van az aromatáz, ami az egyik legjelentősebb enzim, aktivitása a petefészekben az életkorral együtt csökken. Az aktivitás csökkenése miatt a tesztoszteronból képződő ösztrogén folyamata sérül, ennek következtében olyan férfias jegyek is kísérhetik a menopauzát, mint például a szőrösödés.

A VASZKULÁRIS JELLEGŰ TÜNETEK GYAKORIAK

Milyen tünetekkel jár a menopauza? Az ösztrogén hiányában az elsődleges fontos tünetegyüttest a vaszkuláris tünetek jelentik, amikor az erek szabályozó képessége - ahogyan a vérnyomást, és a tágasságuk révén egyes szervek vérellátását szabályozzák - zavart szenved. Ennek köszönhető az arcpír, a hőhullámok, az ingadozó vérnyomás, és számos olyan keringési zavar, amely a vér érhálózatának az alkalmazkodóképességét megváltoztatja. A másik jelentős tünetcsaládba a pszichológiai-pszichiátriai problémák tartoznak: a hangulatingadozás, depresszió, vagy éppen az alvászavar.


HOGYAN ENYHÍTHETŐEK EZEK A TÜNETEK?


Vannak szép számmal olyan nők, akik semmit nem tesznek, csak elszenvedik a menopauza okozta tünetek által bekövetkező változásokat, de azért nem ez a jellemző. A változókor tüneteinek enyhítésére irányuló törekvéseket alapvetően három nagy kategóriába sorolhatjuk.
A tünetek okozta problémákon úgy is segíthetünk, hogy elkezdünk sokkal jobban odafigyelni magunkra. Az egészséges életmód csodákra ugyan nem képes, de az életminőséget nagyban javíthatja. A rendszeres testmozgás és a diéta bizonyítottan segítenek.
Megoldást jelenthetnek még az úgynevezett fitoösztrogének is. Ezeknek a növényi kivonatoknak hormonszerű hatása van, amelyek szintén segíthetnek átvészelni a nehezebb időszakokat. Mivel nem hormonazonos vegyületek, rossz mellékhatásuk sincs igazán, ezért nagyon sokan szeretik használni őket. Sajnos a hatékonyságuk nem olyan volumenű, mintha hormonokat használnánk. A japán nőkre sokszor szokták mondani, hogy örök ifjak, ami annak is köszönhető, hogy iszonyatosan sok szóját fogyasztanak. A szójának pedig köztudottan hormonszerű hatása van.

A harmadik kezelési lehetőség a hormonpótlás. Ez a módszer azoknak jó, akiknek az élettani minősége olyan szinten romlik, hogy ez az egyetlen jó megoldás ahhoz, hogy elviselhetővé, normálissá tegye az életet. Ez nagyon hatékony ugyan, de az onkológiai kockázat miatt ezeket a pácienseket rendszeresen ellenőrizni kell, hiszen a mesterséges hormonpótlás növelheti néhány betegség, köztük egyes onkológiai betegségek kockázatát.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szülész-nőgyógyász szakorvosának - Dr. Ambrus Zoltán  - együttműködésével készült.