A SPORTREHABILITÁCIÓ SZERVES RÉSZE A VISSZATÉRÉSI FOLYAMATNAK

Sportolók és sportolni szeretők sérülései esetén egyaránt elengedhetetlen a sportrehabilitáció. A gyógytornásszal történt közös munkát követően a sérült a rehabilitációs tréner iránymutatásával készül fel az adott sportágba történő biztonságos visszatérésre. 

A rehabilitáció kifejezés a habilitációból ered, ami képessé tételt jelent. Tehát valakit képessé teszünk valamire. A sportrehabilitáció pedig azt jelenti, amikor egy sportoló vagy élsportoló elveszett képességét próbálják meg helyreállítani. 

MITŐL MŰKÖDIK?

A rehabilitációs tréning - így a sportrehabilitáció is - egy olyan mozgásterápia, amely célirányos fizikai aktivitás által támogatja a gyógyulási folyamatokat. Bármilyen sérülésről, betegségről legyen szó, a legfontosabb tanács, amit a páciensnek adhatnak, hogy a lehetőségekhez képest maradjon aktív. Az ágynyugalom csak pár napig indokolt, ezt követően fokozatosan el kell kezdeni visszatérni az aktív élethez. Miért? Mert az ember szervezet mozgásra van tervezve. Minden funkciónk jobb, ha tevékenyek vagyunk! Célirányos gyakorlatokkal pedig kifejezetten forszírozni tudunk olyan, nagyon fontos folyamatokat, mint például a kötőszövetekben a fibroblasztok kollagéntermelő funkciója vagy a fasciasejtek hyalurontermelése.

MI A JELENTŐSÉGE?

Az orvosi ellátást és gyógytornászt követően a munkának még közel sincs vége. Hol tartunk most? A szakorvos megállapította a diagnózist, gyógytornát írt elő. A gyógytornász lokálisan ellátta a feladatait, mindent megtett a test eredeti állapotának visszaállítása érdekében. Mi a következő lépés? Nem titok, hogy az emberi testben minden mindennel összefügg. A tréner feladata az is, hogy felismerje, mi vezethetett a sérülés kialakulásához. Ezt követően testelemzést és mozgáselemzést végez, rávilágít a sportoló testtartásbeli deficitjeire. Rámutat az esetlegesen rosszul beidegződött, helytelen gyakorlatkivitelezésekre, és segítséget nyújt a korábban tévesen berögződött mozgásminták újratanulásában.

MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG?

A sportrehabilitáció minden olyan esetben esszenciális, amikor konzervatív terápiát alkalmaznak. Mi az a hiszen konzervatív terápia? Minden olyan, a gyógyulás érdekében végzett beavatkozás, ami nem műtét. Mivel a szervezet számára ezek kisebb megterhelést jelentenek, így a műtéti terápiát csak akkor választják az orvosok, ha a konzervatív nem hozza a kívánt eredményt, például konkrét sérülések kezelésekor vagy a sérülések alapjául szolgáló okok megszüntetésekor.
A konzervatív terápia 3 alappillére:
1. Manuális kezelések.
2. Mozgásterápia (rehabilitációs tréning).
3. Kiegészítő terápiák.
Fontos, hogy egy műtéti beavatkozáson túl a gyógytornász munkáját követően is hasznos lehet egy sportrehabilitációs tréning, hiszen a sérüléshez mérten a lehető legjobb funkció elérése a cél.


A cikk Szutter Bettina sportrehabilitációs tréner együttműködésével készült.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: