Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A beszédfejlődési zavarok hatással vannak a személyiségfejlődésre

A kommunikációs problémák okait elsősorban a nyelvi- és beszédfejlődésben, illetve ezek elmaradásában és zavaraiban kell keresnünk.

tovább a cikkre

MINDENT A GYERMEKKORI EPILEPSZIÁRÓL

A gyermekneurológiai rendelések egyik leggyakoribb diagnózisa a gyermekepilepszia, ami minden 100. gyermeket érint. A gyermekek fejlődésben lévő agyában nagyobb az úgynevezett görcskészség, emiatt az epilepszia és más görcsállapotok is gyakrabban fordulnak elő gyermekkorban. A gyógyszereknek köszönhetően napjainkban a betegek nagyobb része teljesen rohammentessé tehető, felük pedig néhány éven belül teljesen kinövi a betegséget.

tovább a cikkre

A LEGGYAKORIBB EPILEPSZIATÍPUSOK

Ahogy az korábbi cikkünkből kiderült, az epilepsziás rohamok típusa attól függ, hogy az agy melyik központjában jelentkeznek. A gyakori epilepsziatípusokról prof. Dr. Fogarasi Andrással, a Bethesda Gyermekkorház Neurológia Osztályának osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

tovább a cikkre

AZ AUTIZMUS TÜNETEI MÁR GYERMEKKORBAN FELISMERHETŐK

Nem is gondolnánk, hogy a leendő édesanyák hány álmatlan éjszakát töltenek az ágyukban forgolódva azon fohászkodva, hogy jaj, csak egészséges legyen. Mármint a születendő gyermek. Nagyon sok betegség már a terhesség alatt kiszűrhető, az autizmus spektrum zavar azonban nem ilyen. Cikksorozatunk második része a kisgyermekkorban jelentkező autizmusról szól.

tovább a cikkre