A FUTÓSZEMÖLCSÖT HPV OKOZZA


Legutóbbi cikkünkben arról ejtettünk szót, mennyi gondot tud okozni egy-egy makacsabb uszodaszemölcs. Nincs ez másként a futószemölcsökkel sem, hiszen ezek a jóindulatú kinövések is könnyedén megkeseríthetik a mindennapjainkat.


A futószemölcsöt vagy másnéven lapos szemölcsöt (latin nevén verruca plana), a DNS vírusok közé tartozó humán papilloma vírusok egyes törzsei által okozott bőrfertőzés hozza létre.

A HPV A HIBÁS

A futószemölcsökért leggyakrabban a HPV 3-as, ritkábban a 10-es, 27-es és 4-es típusa a felelős. Ez a típusú szemölcs is elsősorban közvetlen bőr-bőr kontaktus útján terjed, emellett sajnos a nyirkos környezet kedvez szaporodásának, tehát a nyáron oly gyakori uszoda- és strandlátogatás bizony nem segíti a bőrkinövések elkerülését, sőt! A fertőződést emellett a különböző bőrsérülések, vágások, horzsolások is megkönnyítik. Hogy egy szemléletes példát említsünk: gyakran látjuk feltűnni őket borotválkozás után, férfiaknál az arcon, nőknél pedig a lábszárakon. Bár nem kifejezetten életkorhoz kötött a megjelenésük, de gyakran fordul elő tinédzserkorban, kifejezetten az arcon lokalizálva. Az igazság azonban az, hogy testszerte bárhol és bármilyen életkorban előfordulhatnak.

EGYEDÜL NEM ÉRZIK JÓL MAGUKAT

Hogyan ismerjük fel őket? A diagnózis felállítása a szakember számára nem nehéz: a lapos szemölcsök nevükből adódóan lapos, a bőrfelszínről alig kiemelkedő lencsényi vagy még kisebb elváltozások, amik a bőr színénél csak minimálisan pigmentáltabbak vagy halványabbak. Ami még jellemző rájuk, hogy nem csak egy van belőlük. Minden esetben csoportosan találjuk meg őket a bőr egy kisebb területén. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy egyszerre tíz, de extrém esetben akár 100 darab elváltozás is jelentkezhet.

Sajnos a fertőzés évekig fennállhat, de spontán el is múlhatnak a tünetek, azonban a gyors szaporodásuk miatt a házi praktikák helyett a bőr rendszeres fertőtlenítését és mielőbbi orvosi konzultációt javasolunk!


A cikk Dr. Csitos Ágnesnek, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyász főorvosának együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: