A SZEM IDŐSKORI MEGBETEGEDÉSEI

Vannak olyan szembetegségek, amelyek főként az idősebb korú embereket érintik. Gyerekként többször hallhattunk nagyszüleinktől, hogy ők már nem látnak olyan jól, mint mi. Akár azt is többször észrevehettük, hogy olvasáshoz vagy filmnézéshez szemüveget vesznek föl. Vajon milyen ezüstkori szembetegségekkel küzdhettek?

CATARACTA VAGY SZÜRKEHÁLYOG

Akinek szürkehályogja van, az a korábban éles képet homályosnak, az élénk színeket fakónak látja. A betegség legfőbb tünete a látás fokozatos romlása, leggyakoribb tünete a látásélesség csökkenése, de a szürkehályog egyéb, változatos szemtünetekkel is jelentkezhet (színérzékelés zavara, erős fényekre érzékenység, kettőslátás). Kialakulásának pontos oka jelenleg nem tisztázott. Anatómiai háttere szerint valamilyen okból a szemlencse rostjai vizet vesznek fel, ionegyensúlya felborul, ezért a lencse tisztasága lecsökken. Az előrehaladott szürkehályog a látást súlyosan károsítja, de teljes vakságot önmagában nem okoz.

GLAUCOMA VAGY ZÖLDHÁLYOG


A zöldhályog több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék: a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki.

Amennyiben az elvezetés valamilyen akadályba ütközik, felborul az egyensúly, és megnő a nyomás. A nyomásemelkedés okozza a látóideg károsodását, és ezzel a látás romlását.

MACULA DEGENERATIO VAGY SÁRGAFOLT

A macula az éleslátás területe a szem ideghártyáján. Egy nagy fekete folt a látótér közepén lehetetlenné teszi az olyan mindennapi foglalatosságokat, mint az olvasás, TV nézés vagy az autóvezetés. A betegség oka eddig még ismeretlen. A nyugati világ 65 év feletti lakossága körében az egyik leggyakoribb szembetegség, ami először látáscsökkenéshez, majd később vaksághoz vezet.

Az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége fokozatosan nő.

Kockázatot jelent az is, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, de a nagyfokú rövidlátás, korábbi szemsérülés vagy szemműtét, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, egyes keringési betegségek és a szteroid gyulladásgátló gyógyszerek tartós szedése is növeli a kialakulás esélyét.

Mivel a korábban is említett öregszem betegség, vagy a sárgafolt, a szürkehályog, a zöldhályog, illetve a szemszárazság, a szemhéjak hibás állása, a könnytermelési és könnyelvezetési problémák mind idősebb korban jelennek meg, az ilyenkor már évente javasolt szemészeti ellenőrző vizsgálatok során idejekorán észrevehetők. Kezelésüket szemész szakorvos látja el.


A cikk a Csalogány Optika szakértőjének - Dr. Ürge Andrea szemészorvos – közreműködésével jött létre.