AZ ÓVODÁSKOR BETEGSÉGE AZ IDŐSEBB GYERMEKEKRE IS VESZÉLYES LEHET 

Gyermekkorban a leggyakoribb bőrbetegségek általában bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzés következtében alakulnak ki. A száraz bőr miatt kialakult gyulladás, ekcéma mellett gyakoriak a csípések és a traumás sérülések is.

Mivel a gyermekek bőre sokkal vékonyabb, érzékenyebb a felnőtt bőrnél, emiatt külső környezeti hatásokra is sokszor szélsőségesen reagál. Gyorsabban kiszárad, hevesebb, hólyagos reakcióval válaszol, de szerencsére legalább olyan gyorsan regerenálódik is.

A FELNŐTTEKET NAGYON MEGVISELI

A korábban az óvodások betegségének tartott, cseppfertőzéssel és közvetlen kontakttal terjedő kéz-láb-szájbetegséget leggyakrabban a Coxsackie vírustörzsek és egyéb enterovírusok okozzák. A betegség nem csak a kicsiknél terjed: az utóbbi időben egyre gyakrabban előfordul idősebb gyerekek, sőt, felnőttek körében is. Utóbbiakat ráadásul sokkal jobban megviseli.

Az első tünetek az apró, hólyagos közepű vörös pontok, amelyek az ajak körül, a tenyéren, a kézfejeken, valamint a talpak-lábfejek területén jelentkeznek. A szájnyálkahártyán kisebb eroziók is lehetnek, ezek a gyerekeknél étkezési nehézséget okoznak. Ritkábban a popsitájon is észlelhetők hasonló kiütések.

A klinikai kép néha ijesztő.


Sokszor társul hozzá elesettség, láz, étvágytalanság a panaszok kezdetén. Tüneti kezelés – viszketéscsillapító, lokális nyugtatókrém – mellett is lassan, hetek alatt gyógyul. A betegség következményeként körülbelül egy hónappal a tünetek megszűntét követően sokszor észlelhető körömleválás, akár mind a 20 ujjon. Érdekesség, hogy napjainkban a Covid-19 tünetként is leírásra kerültek hasonló bőrelváltozások.


A SKARLÁT BAKTERIÁLIS FERTŐZÉS

A kórokozó a Streptococcus pyogenes, amely 2-4 nap lappangási idő után magas láz, torokfájás, málnanyelv kíséretében jelentkezik. Testszerte, de többnyire a hajlatokban vörös bőrkiütések láthatóak. A bőr érdes tapintású, tenyéri-talpi hámlás már a gyógyulás időszakában látható.

A gyors gyógyuláshoz bő folyadékpótlás, lázcsillapítás, antibiotikumos kezelés szükséges. Bár a penicillin felfedezése óta

ritkák a súlyos, szövődményes esetek,


de az utóbetegségek, például a reumás láz vagy a vesegyulladás veszélye miatt a szakorvosok általában a betegség lezajlása után is figyelemmel kísérik a gyerekek állapotát.

MIT NEVEZÜNK HÁROMNAPOS LÁZNAK?

A roseola infantum, exanthema subitum, hatodik betegség, vagy más néven  háromnapos láz egy, a herpesvírusok családjába tartózó vírus (HHV6,HHV7) okozta, legtöbbször enyhe lefolyású betegség. Fél éves és két éves életkor között gyakori, négy év felett már alig találkozunk vele. Cseppfertőzéssel terjed, tünetei néha kifejezetten magas lázzal indulnak. A 3-6 napig tartó lázas állapot után néhány napon belül testszerte apró, morbilliform kiütések jelentkeznek, amelyek a törzsről húzódnak lassan a végtagok felé. A betegség sokszor spontán is múlik, de


magas láz esetén, a lázgörcs elkerülése céljából  fontos a hatékony lázcsillapítás.


A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza, Dr. Csitos Ágnes együttműködésével készült.