MI KELL A BŐRNEK?


Több olyan tévhit is van a köztudatban, ami a szervezet első védelmi vonalával, a bőrrel kapcsolatos. Kisgyermekkori bőrallergiák? Napozás? Tinédzserkori problémák? Nézzük, mi az igazság!

#1

TÉVHIT: Csak a gyógyszertári mosdókenőcs (Unguentum hidrophylicum nonionicum) alkalmas az újszülött bőrének tisztítására.


TÉNY

A patikai fürdetőkrém használata ma Magyarországon minden újszülöttnek ajánlott.

MAGYARÁZAT

A krém olyan szintetikus összetevőket tartalmaz, amelyek nem feltétlenül alkalmasak a csecsemő bőrének napi szintű tisztítására és ápolására. Pár napos, hetes, hónapos korban a babákat elég napi egyszer fürdetni! Ehhez pedig használjunk az újszülött bőrének tisztítására alkalmas, érzékeny bőrre való mosakodókrémet, készítményt.

#2

TÉVHIT: Minél magasabb faktorszámú egy naptej, annál jobban véd.


TÉNY

A faktorszámok segítik az eligazodást a fényvédő készítmények világában.

MAGYARÁZAT

A fényvédő faktor azt határozza meg, hogy az adott faktorszámú terméket használva mennyivel több időt tölthetünk a napon leégés kockázata nélkül, mintha nem használnánk semmit. Egy átlagos bőrrel rendelkező felnőtt nagyjából tizenöt-húsz percet tölthet a napon leégés nélkül. Egy 10-es faktorszámú naptejet használva ez az idő a tízszeresére nő. Ha valakinek fehér, szeplős a bőre, az már 3-4 perc alatt is leég, ezért az ő számára a magasabb faktorszám használata nem magasabb védelmet nyújt, hanem az esetében nagyon rövid leégésmentes időt hosszabbítja meg. A példánál maradva (bőrtípustól függően) egy 50 faktoros krémet használva 50x3, tehát 150 percig lesz védve a leégés ellen.

#3

TÉVHIT: Az anyatejjel táplált csecsemők hajlamosabbak az allergiára.

TÉNY

Az anyatejes táplálásnak döntő szerepe van az immunrendszer szabályozásában.

MAGYARÁZAT

Az anyatejben található fehérje a tehéntejhez képest más összetételű: kisebb arányban tartalmaz például kazeint, ami az emberi szervezet számára nem, vagy csak nehezen emészthető. Vannak ugyan tápszerek, amelyekben a fehérjék aránya elfogadható, de az anyatej az egyetlen, amely ideális arányban tartalmazza a tejsavó és a kazein fehérjét. Az, hogy az anyatej allergiára hajlamosít, nem igaz. Sőt! Azoknál a gyerekeknél, akiket szoptattak, kisebb az esélye az allergiás tünetek kialakulásának.

#4

TÉVHIT: A pattanások ellen a leghatásosabb a fogkrém.

TÉNY

A pattanás a bőr egyfajta gyulladásos elváltozása. A gyulladás mértékének csökkentésével fokozatosan eltüntethető.

MAGYARÁZAT

A gyulladásos felületet fogkrémmel bekenve éppen az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk. A szárító hatásnak köszönhetően ugyanis a bőr faggyútermelő sejtjeit folyamatos munkára ösztönözzük. Ráadásul a szárító hatás az alapproblémát - a gyulladást - sem orvosolja.