A GYERMEKKORI KÖLDÖKSÉRV NEM MEGELŐZHETŐ


A köldöksérv kifejezést hallva a legtöbben a felnőttkorban, túlterhelés miatt kialakuló rendellenességre gondolnak, és kevesen tudják, hogy a csecsemő- és gyermekkori köldöksérv alapvetően más okra vezethető vissza. Hogyan alakul ki, mikor van szükség műtétre? Dr. Petrovics András gyereksebész segít tisztán látni a kérdésben.

A köldöksérv egy körkörös nyílás a hasfalon, amelyen keresztül a sérvtartalom – leginkább belek és zsírszövet, az úgynevezett cseplesz – boltosul elő. Ezt a külső szemlélő egyfajta duzzanatnak látja.

MI A KÜLÖNBSÉG A GYERMEKKORI ÉS A FELNŐTTKORI KÖLDÖKSÉRV KÖZÖTT? 

Magzati korban a köldökön keresztül a magzat belei előemelkednek, mert a magzat hasürege nem tud lépést tartani a belek gyors fejlődésével. Miután a hasüreg kellően kifejlődött, a belek visszahelyezkednek, és ekkor záródik be a köldökgyűrű is. Koraszülés esetén viszont lényegesen kevesebb idő marad arra, hogy még a születés előtt befejeződjön ez az egyébként természetes folyamat. Ezért van, hogy a köldöksérv koraszülött babáknál gyakrabban fordul elő. A későbbi életkorban (óvodás, kisiskolás) észlelt kis köldöksérvek hátterében is a fenti folyamat áll, csupán kisebb korban nem feltétlenül vesszük észre az elváltozást.

Felnőtteknél a testsúly növekedésével, erős fizikai terhelés mellett alakul ki köldöksérv, ami főként a fokozott hasprés hatására következik be.

A DIAGNÓZIS NAGYON EGYSZERŰ

Amit a szakorvos és a laikusok is elsőként észrevesznek, az a köldök alatt található duzzanat, aminek óvatos benyomásával a sérvtartalom a sérvkapun keresztül könnyen visszahelyezhető a hasüregbe. De csak rövid időre. Ahogy a nyomás megszűnik, az szinte azonnal újra kiemelkedik majd.

Maga a sérv szinte soha nem jár fájdalommal. A betegség egyébként jóindulatú, a kizáródástól való félelem gyermekkorban szinte teljesen megalapozatlan, hiszen gyerekként ez a fejlemény extrém ritkán fordul csak elő.

GYERMEKKORBAN NEM MEGELŐZHETŐ

A köldöksérv felnőtteknél bizonyos tekintetben megelőzhető. A túlsúlytól való megszabadulás, a nehéz fizikai munka kerülése mind segítenek a megelőzésben. Gyermekkorban azonban más a helyzet, hiszen veleszületett záródási elmaradásként gyakorlatilag elkerülhetetlen. Jó hír viszont, hogy a köldöksérv csecsemő- és kisgyermekkorban magától is meg tud gyógyulni, a köldök ugyanis hároméves korig még spontán bezáródhat. Tekintve, hogy ez a záródási folyamat a köldök esetében egy természetes folyamat, így az mindenféle külső rásegítés nélkül magától is végbemehet. Ez azt is jelenti, hogy még a nagyobb sérvek leragasztása sem indokolt, többek között azért sem, mert a folyamatos ragasztgatás a csecsemő bőrének sérülését is okozhatja.

Ha azonban hároméves kor után is megmarad a sérv, akkor a szakorvos azt javasolja, hogy a köldököt egy kis műtéti eljárás során zárják be. Nem kell semmilyen nagy és veszélyes dologra gondolnia a szülőknek, ez egy kis feltárást jelent a köldök alatt, ami ráadásul szinte nyom nélkül, pici esztétikus heggel gyógyul.

MIRE KELL FIGYELNI A MŰTÉT UTÁN?

Mint minden hasi műtét után, ebben az esetben is kerülni kell a fizikai aktivitást, hasprést, körülbelül egy hónapig. Fájdalmat nem, köldök környéki diszkomfort érzést viszont pár hétig még érezhet a beteg.


A cikk Dr. Petrovics András gyermeksebész együttműködésével készült.